antidot, diskreditacija, danas,
Antidot

Nakon što je na sajtu Medijske mreže Antidot objavljen drugi, i najavljen treći nastavak velikog istraživanja o stvarnoj prirodi delovanja poslovne imperije Dragana Šolaka, kao i skrivenim vezama između pojedinih “nezavisnih” medija i interesa Šolakovih firmi, na TV N1 i u tabloidu “Danas” usledila je višednevna kampanja čiji je jedini cilj da se bez ikakvih dokaza i argumenata, pukim etiketiranjem dovede u pitanje kredibilitet Antidotovih istraživanja. U tu svrhu posebno je upotrebljen tabloid “Danas”, koji je u seriji tekstova grubim neistinama i manipulacijama napao mrežu Antidot.

Dragan Šolak

Printscreen Youtube

 

 

Pored toga što su izneti brojni netačni navodi i činjenično neutemeljene, ali maliciozne konstrukcije o radu naše Medijske mreže, Katarina Živanović, kao potpisnica ovih lažnih sadržaja, posegla je čak i za falsifikovanjem izjave svog sagovornika, kako bi njegovim rečima dala potpuno suprotno značenje od onoga što je zaista bilo izgovoreno.

antidot, diskreditacija, danas,

Antidot

antidot, diskreditacija, danas, , Foto: Antidot

 


Tako je u štampanom izdanju tabloida “Danas” od 13. juna 2019, objavljen tekst “Bez dokaza diskredituju novinare i nezavisne medije”, u kome je Živanović svesno pogrešno citirala izjavu novinara Antidota Marka Matića, čime su grubo narušeni kodeksi novinarske profesije, a čitaoci tabloida “Danas” svesno dezinformisani i dovedeni u zabludu.

Pogrešno citirajući izjavu novinara Antidota u pomenutom tekstu, “Danas” je objavio sledeće:

Vuk Jeremić

Tanjug/Sava Radovanović

 

"'I ja sam svašta čuo o sadašnjoj vlasti, ali nijedan papir nisam video. Čuo sam i da je brat Aleksandra Vučića vlasnik Franša, ali dokaza za to nemam - ističe Matić. Upitan zašto nije tražio dokaze kada se bavi istraživačkim novinarstvom, kaže da jeste ali nije mogao da ih dobije.”

Znajući unapred kako funkcionišu manipulativni mehanizmi paramedijskih struktura, posebno tabloida “Danas” od kada je njegov urednik Dragoljub Petrović, ceo razgovor sa novinarkom “Danasa” Matić je snimao, a prema audio zapisu koji poseduje redakcija Antidota tačan citat njegove izjave glasi:

PROČITAJTE JOŠ:

 

“I ja sam svašta čuo o sadašnjoj vlasti, ali još uvek nijedan papir nisam video. Čuo sam i da je Vučićev brat vlasnik Franša, ali nikakvih dokaza za to nema. Čuli smo sve i svašta, ali nikakvih dokaza za to nema." 

Iako se na prvi pogled može učiniti da je u pitanju slučajna omaška i beznačajna razlika, ona je suštinske prirode. U prvom slučaju nameće se zaključak da novinar Antidota deli uverenje da je pomenuta informacija tačna, ali da za njenu potvrdu, uprkos nastojanju, nije uspeo da pronađe dokaze. U drugom slučaju, što je jasno i iz sadržaja i intonacije Matićevog odgovora, citirani slučaj je naveden kao ilustracija i primer izmišljene vesti za koju nikakvi dokazi uopšte i ne postoje.

antidot, diskreditacija, danas,

Antidot

antidot, diskreditacija, danas, , Foto: Antidot

 

Perfidnim pokušajem manipulacije od strane uredništva i novinarke “Danasa”, samo su potvrđena sva ranija pisanja Antidota u kojima su analizirani mehanizmi delovanja paramedijskih struktura u našem regionu. Istovremeno, serijom neutemeljenih i manipulativnih tekstova čiji je cilj da se, bez ikakvih dokaza i valjanih argumenata, ospori rad novinara Antidota i to neposredno nakon što je objavljen drugi i najavljen treći nastavak obimnog istraživanja o povezanosti pojedinih medija i poslovnih interesa Dragana Šolaka, tabloid “Danas” je potvrdio sumnje da je i on deo mreže instruisanih medija, koji aktivno učestvuju u kreiranju i širenju prljavih kampanja protiv svakoga ko se vlasniku SBB našao na putu. Tako su do sada žrtve tih kampanja bili funkcioneri aktuelnih vlasti u Srbiji, RTS, REM, Telekom, a sada se na meti našao i Antidot.

Ovim putem ukazujemo i da je svojim neprofesionalnim, falsifikatorskim i tabloidnim pristupom novinarstvu, tabloid “Danas” još jednom potvrdio da su postojećom uređivačkom politikom tog lista njegovim novinarima nametnuti takvi okviri za interpretaciju stvarnosti, koji ih vode u potpuno pogrešno razumevanje društvene i političke realnosti i, što je najgore, pogrešno informisanje čitalaca i javnosti.

Manipulacije kao osnovni postulat uređivačke politike: Primer kako Dragoljub Petrović objavljuje demantije na tekstove u kojima je svoje zaposlene terao da falsifikuju, prekrajaju i izmišljaju Manipulacije kao osnovni postulat uređivačke politike: Primer kako Dragoljub Petrović objavljuje demantije na tekstove u kojima je svoje zaposlene terao da falsifikuju, prekrajaju i izmišljaju

Bez obzira na napade kojima smo izloženi, novinari redakcije Antidota nastaviće, kao i do sada, profesionalno i objektivno da rade svoj posao, zasnivajući svoje pisanje isključivo na činjenicama i istini, kao najmoćnijem oružju protiv pokušaja proizvodnje lažnih vesti, manipulisanja činjenicama i nametanja unapred programiranih okvira za interpretaciju važnih društvenih fenomena i događaja.