Ramuš Haradinaj
printscreen
Ramuš Haradinaj

printscreen

Ramuš Haradinaj, Foto: printscreen

* Put u Hag - plaćen, smeštaj u hotelu sa pet zvezdica - plaćen, kafica sa istražiteljima

* Advokat Arijanit Koci požalio putem društvenih mreža da će jedan od njegovih klijenata biti ispitivan u hotelu

 * Haradinaj putuje u Hag

Šta u ovom trenutku za Albance zaista znači kad dobijete poziv od Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji (1998-2000), bilo u svojstvu svedoka ili osumnjičenog. 

Put u Hag - plaćen, smeštaj u hotelu sa pet zvezdica - plaćen, kafica sa istražiteljima - takođe plaćena. Čak se i advokat Arijanit Koci požalio putem društvenih mreža da će jedan od njegovih klijenata biti ispitivan u hotelu (Koci je 2017. boravio u Francuskoj kako bi sprečio da Haradinaj bude izručen Srbiji):

„Dobio sam potvrdu od Specijalnog tužilaštva da će jedan od mojih klijenata biti saslušan kao osumnjičeni - u hotelu u kojem će odsesti. Sa vremenom, budžetom i infrastrukturom koju su imali, specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo - ispitivanje osumnjičenog u hotelu ostavlja utisak neozbiljnosti. Takođe, verujem da nas nedostojno tretiraju“, napisao je Koci na Fejsbuku.

 

Istovremeno, iako je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera, on se u nedelju pojavio na jednom skupu u svojstvu premijera, a u intervjuu za „Slobodnu Evropu“ izjavio je:

- Bilo bi važno da se u vremenskom roku od oko dva meseca održe izbori - rekao je Haradinaj i na pitanje imali li optužnice u Hagu protiv njega odgovorio:

Ramuš Haradinaj

Profimedia

Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

 

- Ne, nema optužnice. Mi smo mlada država i mi stvaramo, da kažem, našu državnu doktrinu. Nisam hteo da se Kosovu prepiše jedan ovakav trenutak. A potom, radi se i o mojoj ličnoj časti, časti albanskog borca. Ja sam dokazao nevinost dva puta i zato sam doneo tu odluku.
Ramuš Haradinaj izjavio je juče i da je 22. jul - dan kada je Međunarodni sud pravde (MSP) 2010. proglasio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom - jedan od najvažnijih datuma za državnost Kosova. Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je ta odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je ona „potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“. On je ocenio da je slučajnost to što je pre devet godina, samo dan pre presude MSP-a, pozvan u Hag u drugom sudskom procesu, a da je danas, na devetu godišnjicu, ponovo pozvan u Hag.

 Izbori na Kosovu 8. septembra

Vanredni izbori na Kosovi biće održani 8. septembra, saznaje RTK od izvora u predsedništvu Kosova. Prema tim izvorima, predsednik Tači je odlučio da u skladu sa ustavnim i pravnim rokovima zakaže vanredne izbore za pomenuti datum.

 

Priština htela da ukine sud 2017.

S obzirom na tom da je Specijalni sud za ratne zločine na KiM osnovan u skladu sa kosovskim zakonima, poslanici u prištinskom parlamentu mogu u bilo kom trenutku i da ukinu Zakon o specijalnom sudu za ratne zločine. Poslednju takvu inicijativu podnela su 43 poslanika 2017, ali usledila je oštra reakcija SAD i EU i upozorenje da bi se Priština, ukoliko ukine takav zakon, mogla naći u međunarodnoj izolaciji. Nakon toga je inicijativa o ukidanju zakona odbačena.

 

Ovako to rade Albanci

- Stanišiću 30 dana pritvora Osnovni sud u Prištini odredio je juče pritvor do 30 dana raseljenom Srbinu Goranu Stanišiću iz sela Gornja Gušterica u opštini Lipljan, koji je pre dva dana uhapšen na Jarinju zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

 

Dačić: Nadam se da zločini OVK neće ostati nekažnjeni

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da pozivanje osumnjičenih pred Specijalni sud za zločine OVK predstavlja početak istražnih radnji i dodao da se nada da ti zločini neće ostati nekažnjeni, bez obzira na to koliko rezervi ima prema raznim međunarodnim sudovima, koji su uglavnom sudili Srbima, a ne drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije za zločine protiv Srba.

- Očekujemo da se ta praksa promeni. Ne bih zasad komentarisao ništa više, imajući u vidu da se ta tema na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava u smislu određenih političkih igara unutar unutrašnje političke scene Kosova i Metohije, a veliko je pitanje da li zaista i postoji neki sukob između njih - kazao je Dačić.

 

BONUS VIDEO: Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!

  UDARNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA! Otkriveno šta se krije iza OSTAVKE Ramuša Haradinaja!