Jadranka Joksimović
Tanjug / Sava Radovanović
Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Joksimović je, obraćajući se na onlajn sastanku parlamentarnih odbora EU i Srbije, ukazala na to da je proces proširenja trpeo udare skrajnute politike proširenja i primetila da je bilo i nekih unutrašnjih kašnjenja u zemljama Zapadnog Balkana, od kojih su neka opravdana, dok druga nisu.

"Smatram da će politika proširenja i u ovoj godini i od ove godine prema celom Zapadnom Balkanu biti revitalizovana, imajući interese nas kao zemlje koja je duboko u pristupnom procesu, i da će proces proširenja konačno biti shvaćen onako kako bi i trebalo, a to je kao zajednička politika koja značajno može da pomogne obnovljenu revitalizaciju EU i evropskog prostora i evropske ekonomije i održivog razvoja", kazala je Joksimović.

Podsetila je da je Srbija prihvatila novu metodologiju po kojoj će pregovarati sa EU i navela u tom smislu da se prelazi na klastere, odnosno da nema više priče o pojedinacnim poglavljima, već se ide na zajedničkih šest vodećih politika EU koje treba da dovedu do partnerstva za održivost i otpornost.

Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug

Sigurna je da će u tome najveći broj članica prepoznati Srbiju kao važan element i kao zemlju koja svojim mogućnostima i kapacitetima i rezultatima može da doprinese posebno, kako kaže, imajući u vidu to kako je postavljena nova metodologija.

Joksimović kaže i da nova metodologija nije do kraja još uvek zvanično razrađena i nije do kraja predstavljena u smislu mape puta za primenu i dodaje da je i ona lično, kao i članovi Ministarstva koje predvodi u konsultacijama i sa komesarom Varheijom i da zajednički pokušavaju da nađu najbolje modele koji će dovesti do mogućnosti ubrzanja pregovora.

"To je i bio osnovni motiv i cilj uvođenja novih metoda i elemenata nove metodologije koju je Srbija nedvosmisleno prihvatila", kazala je Joksimović.

Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug

Dodaje da je Srbija krenula aktivno, još pre nekoliko meseci, u značajnu dvostranu misiju, s jedne strane da razgovora sa svim partnerima iz EU i istovremeno uvodila jednu restrukturiranu šemu Ministarstva za evropske integracije i svih pregovaračkih struktura upodobljenu u klasterskom pristupu.

-Apsolutno smo pripremljeni za početak primene nove metodologije, očekujemo u najskorije vreme održavanje jedne političke međuvladine konferencije kako je i predviđeno dokumentom o unapređenoj metodologiji pregovora iz 5., februara i kasnijoj uobličenoj mapi u 2020. godini na kojoj bi trebalo da se usaglasimo i razumemo u pogledu primene nove metodologije kako bi smo ubrzali pristupni proces", naglašava ministar.

BONUS VIDEO:

 .

Pročitajte:

Komentari (1)

aaaa

29.01.2021 09:23

Manite se corava posla!!!