Jermenija traži pomoć Angele Merkel da obuzda agresivnu politiku Turske

Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel tokom telefonskog razgovora da "obuzda agresivnu politiku Turske" u regionu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Jermenija, Azerbejdžan
Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

Navedeno je da je razgovarano o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Pašinjan je ukazao da od početka pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici u julu Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu. On je pozvao nemačku kancelarku da uloži sve napore kako bi bilo zaustavljeno agresivno i destruktivno ponašanje Turske i sprečeno njeno učešće u događajima u regionu", istaknuto je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Merkel je izrazila duboku zabrinutost zbog nastale situacije i naglasila da ne postoji alternativa mirnom rešavanju problema Nagorno-Karabaha.

Nemačka kancelarka je takođe rekla da je potrebno vratiti se u mirovni proces u okviru Minske grupe OEBS-a.

Intenzivni oružani sukobi izmedju azerbejdžanskih i jermenskih snaga nastavljeni su tokom noći u planinskoj oblasti Nagorno Karabah, saopštilo je jutros ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Iz ministarstva odbrane u Bakuu je saopšteno da su jermenske snage pokušale kontranapadom ponovo da zauzmu izgubljene položaje na pravcima ka Fuzuli, Kebreji, Adžeri i Terteru, preneo je Rojters.

Situacija u Nagorno Karabahu eskalirala je 27. septembra kada je Azerbejdžan saopštio da su se njihovi položaji našli na udaru iz Jermenije.

Jermenija optužuje armiju Azerbejdžana da je pokrenula ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha.

U najnovijim sukobima do sada je poginulo najmanje 95 ljudi.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi