Jelena Milić
Printskrin
Jelena Milić

Printskrin

Jelena Milić, Foto: Printskrin

Pročitajte još:

 

Protesti se odvijaju pod parolom "dole nasilje" i za uspostavljanje vladavine prava, odnosno za polaznu osnovu imaju kritiku aktuelnog stanja u društvu, ukljucujući i zloupotrebu vladavine prava od strane aktuelne vlasti, kako to demonstranti i oni koji govore na protestima ističu, podsetila je Milić.

"Ako ste za vladavinu prava i protiv nasilja, onda ste i protiv pravnog nasilja, a ono podrazumeva da ne možete unapred ukazati prstom ko je ubio, pa čak i Olivera Ivanovića, pre nego što bilo kakva sudska instanca kaže konačnu reč o tome... ako se zalažete za vladavinu prava i za reforme i ukazujete na loše stanje u Srbiji u tom smislu, kakav ste onda zagovarač vladavine prava, ako unapred znate da je neko kriv, bez sudskih dokaza", rekla je Milić.

Vešala, Terazije

Alo.rs

Vešala, Terazije, Foto: Alo.rs

Prema njenom mišljenju, još je "strašnije" to što su dva ili tri puta u prvom redu na protestima bili istaknuti transparenti koji su pozivali vojsku i policiju da uzmu stvar u svoje ruke, mimo Ustava i demokratskog ustrojstva.

Preporučujemo i ovo:

 

Milić je ocenila da nošenje vešala na protestima nikako ne može da se izdvoji iz konteksta da je narodni poslanik Dveri Srđan Nogo nedavno rekao da premijerku Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića treba obesiti, ako je istina da su potpisali zakone u vezi sa migracijama.

"Srbija je pre nekoliko godina osvetlala obraz upravo kooperacijom sa zapadnom međunarodnom zajednicom i pokazujući humanost prema migrantima koji su u većem broju tada došli u Srbiju. Vrlo sam ponosna da Srbija 2019. godine ni na koji način nije ista kao Srbija devedesetih", rekla je Milić, ističući da je ove godine u školu u Srbiji krenulo 400 dece migranata.

Vešala, Terazije

Alo.rs

Vešala, Terazije, Foto: Alo.rs

Istakla je da premijerka Brnabić i predsednik Vučić pokušavaju da, zbog lošeg nasleđa 1990-ih godina, usmere Srbiju na drugu stranu, ali da to ne ide jednostavno.

"Mislim da je velika odgovornost i na onima koji izlaze na ulicu, ali i na kolegama iz zapadne međunarodne zajednice, analitičarima i novinarima", rekla je Milić i ukazala da se, nažalost, dešava trend da se misli da je progresivno sve što je opoziciono.

Ona je rekla da je potpuno legitimno izraziti na miran način svoje nezadovoljstvo, ali da se ne sme namerno provocirati i eksplicitnije ne ograditi od uvredljivih izjava, poput onih na račun premijerke Brnabić.

 

"Za to zaista nemam reči. To nije stvar pitanja ženskih prava ili rasizma, već namerno sistemsko provociranje najgoreg u našem društvu", zaključila je Milić.