Sabor SPC
Tanjug/ Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Sabor SPC

Tanjug/ Dimitrije Goll

Sabor SPC, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Razgovarali smo dva i po sata. Situacija je teška. Otvoreno smo diskutovali i pokušavamo da napravimo jedan racionalan odnos u budućnosti.  Govorio sam iskreno i otvoreno o onome što tišti naš narod i čini mi se da smo se dobro razumeli, i da svi radimo u interesu naše otadžbine Srbije. Govorili smo i o odnosu Republike Srbije i Sprske, o našem memorijalnom centru Jasenovcu. Posle otovrene diskusije sa pojedinim episkopima, ja sam govorio istinu, iskreno, otvoreno, i rekao da nekada nismo bili u saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih voleo da nam se iste stvari dešavaju sada. Verujem u plodotvornost sastanka, mislim da je crkva važan činilac i da treba da je čujemo. Pred nama je težak period, ja sam izneo sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo moju brigu, a neko mora da donosi teške ovozemaljske odluke. Jedan od vladika je rekao "šta god da uradiš Vučiću, bićeš kriv". Moje je da nastavimo da se borimo, da izvučemo maksimum iz svega što možemo da dobijemo, da čuvamo mir, stabilnost, ali da ne pristajemo na ucene. Hvala Njegovoj Svetosti i episkopima, kao i predsedniku Dodiku koji je dobro razumeo državnu poziciju Srbije. Nastavićemo da radimo u najboljem interesu naše zemlje - rekao je Vučić.

- Imali smo otovoren razgovor i hvala što sam pozvan. Video sam iskrenost u pristupu predsednika Vučića. Srbija mora da im teritoriju koju će efektivno kontrolisati - rekao je Dodik.

- Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji. Situacija je teška. Uzdamo se u Boga i naše prijatelje. Predsednik se junački bori i ne sumnjamo u njegove dobre namere. Ja mu se divim i želim mu sve najbolje. To je stva i moj i Sabora - rekao je patrijarh Irinej.

ZAPUŠIO USTA AMERIČKOM AMBASADORU! Generalu Lazareviću pukao film: Skote, zašto ćutite o jednoj istini!

Predsednik se, kako je ranije rečeno, u popodnevnom delu zasedanja obratio članovima Sabora, sa kojima je imao priliku da razgovara na temu aktuelne situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod uopšte, kao i za odnose države i crkve.

Zasedanju Sabora, u Patrijaršiji, prisustvovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, na poziv srpskog patrijarha.

Predsednik Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili ''njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu''.

LAZANSKI DIGAO SRBIJU NA NOGE U SINOĆNOJ EMISIJI Stiže gigant iz Nemačke, počinje četvrta tehnička revolucija!

On je, odgovarajući na pitanja novinara o očekivanjima od Sabora, imajući u vidu da pisanje medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

- Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Ognjen Radošević

Aleksandar Vučić, Foto: Ognjen Radošević

 SZS HOĆE DA ZABRANI VOLJU NARODA Antić: Ovakvih ideja bi se stideli i najokoreliji totalitarni režimi, a kamoli demokratske zemlje

Predsednik je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

INAUGURACIJA NOVOG PREDSEDNIKA SEVERNE MAKEDONIJE Vučić: Verujem da će dve zemlje otkloniti šumove, koji su postojali

Povodom pisanja medija da su neke vladike protive njegovom učešću na Saboru, Vučić kaže:

- Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Ðilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima.

Komentari (13)

Bojana

13.05.2019 13:20

Veoma je bitna saradnja države i crkve!

MilijanaLakić

13.05.2019 13:24

Crkva jeste odvojena od države u našoj zemlji ali ako učesnici Sabora Srpske pravoslavne crkve žele da čuju mišljenje predsednika Vučića i Dodika u vezi sa Kosovom sigurno za to ima razloga, zli jezici će uvek naći zamerku kao što već i rade pa im ne treba oćutati

Maja

13.05.2019 13:26

Crkva i drzava treba da saradjuju i da imaju dobre odnose.

Sara

13.05.2019 13:27

Razgovori i jedinstvo između crkve i države je veoma važno.

Tijana

13.05.2019 13:28

Saradnja je krudijalna za opstanak srpstva.

Rista

13.05.2019 13:29

Dosta vaznih teme od znacaja za Srbiju i srpski narod, cekam obracanje predsednika...

Neksa Bre

13.05.2019 13:29

Borba za Srbiju ne prestaje!

Bane

13.05.2019 13:34

Samo još jedan dokaz koliko je predsednik cenjen u svim krugovima naše države

jana

13.05.2019 13:46

Predsednik se bori da nam bude bolje.

Boris

13.05.2019 14:10

SPC ceni rad predsednika.

Nevena

13.05.2019 14:11

Saradnja je na odlicnom nivou.

petarc

13.05.2019 19:30

Veoma važan i koristan dijalog SPC i Vučića.

Dača

13.05.2019 21:53

"Šta god uradiš, bićeš kriv". E to je rečenica koja je nažalost istina. Ja ne znam kako ovi, koji ne vide borbu i požrtvovanost predsednika, vide rešenje problema Kosova.