Velika Albanija
Privatna arhiva
Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

* Izjavu vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja treba ozbiljno shvatiti

* Prištini i Tirani veoma važno da Beograd prihvati nezavisno Kosovo

* Analitičari smatraju da je cilj zapadnih sila da se preko Prištine i Tirane slomi Srbija

Poruka iz Tirane da bi vlasti ove zemlje i vlada u Prištini trebalo da imaju zajedničku platformu za dijalog za Beogradom uklapa se u velikoalbanski kalup koji se na terenu polako popunjava, a što zapadne zemlje zasad nemo posmatraju.

Izjavu vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja je prema mišljenju analitičara poslala poruku da je važno da ta država sa novom vladom Kosova stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji kao i da je među glavnim stanovištima Albanije u pogledu ovih pregovora to da je priznanje tzv. Kosova od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.

Za spoljnopolitickog analitičara i istoričara Nemanju Starovića stavovi Cakaja ne predstavljaju novinu budući da, kako kaze, velikoalbanska ideja predstavlja opšteprihvaćen nacionalni cilj kojem se priklanja gotovo celokupna politicka scena kako u Tirani tako i u Prištini.

Pročitajte još:

On međutim smatra i da bi uključenje Tirane u proces pregovora Beograda i Prištine moglo da bude i korisno, jer bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio i na rešavanje problema između Srba i Alabanaca u celini.

Edi Rama

Printscreen

Edi Rama, Foto: Printscreen

Diplomata Zoran Milivojević kaze da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Prištine i u funkcionalnom i u političkom smislu.

"Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopoliticke ciljeve na Balkanu naspram Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu "o tom potom", zaključuje Milivojević.

Bonus video: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!