izbori
Alo!/Ognjen Radošević
izbori

Alo!/Ognjen Radošević

izbori, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

* Srpska napredna stranka sastavila je, u cilju poboljšanja izbornih uslova, dokument o izmenama izbornog procesa

* Dijalog sa RTS, sankcije za zloupotrebu javnih preduzeća, zabrana korišćenja skupova koje prave institucije za promociju stranaka, funkcioneri u kampanji samo posle radnog vremena, dupliranje kazni za zloupotrebu funkcije - deo su predloženih mera

* Ceo dokument biće usvojen na sednici radne grupe Vlade, koju vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a koji će kroz zaključke Vlade biti operacionalizovan

Kako navodi beogradski dnevnik, planirano je da bude 10 zaključaka Vlade, koji će se sprovoditi meru po meru, a svi oni će izdavati jasne obaveze ostalim državnim organima.

- Javna sredstva ne smeju da se troše u kampanji, ni za svoju promociju ili antikampanju za rivale, a funkcioneri će morati jasno da navedu da li nastupaju kao predstavnici stranaka ili kao državni organ, a još važnije je što će u kampanju moći da idu tek posle radnog vremena - kaže izvor "Blica".

Pročitajte još:

 

Kako dodaje taj izvor, predviđeno je i javno saslušanje, a to je procedura kojom se unutar Skupštine govori o funkcionisanju institucija, čime se otvara pitanje aktivnosti REM, kvaliteta rada i svega onoga što bi trebalo da rade po zakonu i u skladu sa najvišim standardima.

- Tu će i oni koji se bave praćenjem rada REM moći da daju svoje viđenje, a to su CRTA, CeSid, Transparentnost...Oni će moći da daju svoj stav kakav je bio rad REM u toku kampanje, ali i u predizbornom periodu - dodaje izvor "Blica".

Izbori u Španiji

EPA/AP

Izbori, Foto: EPA/AP

Plan je i da se izmene zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti.

Biće za 50 odsto strože kazne za zloupotrebu funkcija , ali će biti predviđena i sveobuhvatnika kontrola troškova izborne kampanje, navodi se u tekstu.

- Duplira se prekršajna kazna u članu 74. Zakona Agencije za borbu protiv korupcije , a koja je sad od 50.000 do 150.000 dinara. Biće propisan rok od pet dana Agenciji da odlučuje po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji, jer se govori o nečemu što daje legitimitet izborima tako da reakcija mora da bude brza. Menjaće se zakon o javnim preduzećima, predviđene su sankcije za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti JP u političke svrhe , a predviđena je i zabrana pritisaka zaposlenih u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom političkim strankama i kandidatima na izborima - navodi "Blic".

Pročitajte i ovo:

 

Što se tiče obuke članova biračkih odbora, nju će sprovoditi RIK, dok će Narodna skupština formirati odbor koji bi pratio rad štampanih i onlajn medija, navodi se u tekstu.

Ceo set mera odnosi se na dostupnost dokumenata koje izrađuje RIK.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i jedan od organizatora okruglog stola vlasti i opozicije Milan Antonijević kaže da je dobro da se s ovim merama upoznaju sve stranke.

- Ušlo se u detalje, izmene će biti suštinske i pokazuju mogućnost promene same slike izbornog procesa u Srbiji. Kratak je period, šest meseci zahteva više posvećenosti i nijedna nedelja se ne sme izgubiti da bi se ovo sve sprovelo. Dati su rokovi za izmene, negde su 30, negde 60 dana, a negde će biti i narednih desetak dana - rekao je Antonijević.

On je dodao da će dokument biti distribuiran svima , kako onima koji su učestvovali u razgovoru, tako i onima koji su ga napustili.

Rešio je sve da raskrinka! Otkrivena lokacija ubice Olivera Ivanovića!

AUTOR: Srpski telegraf/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 23.09.2019. 07:16 Albanac Fljorim Ejupi, za kog postoje jaki dokazi da je ubio Olivera Ivanovića, američki je čovek.

Bonus video

Ana Brnabić o upadu u Rektorat