Izabela Tovaljeri
Privatna arhiva
Izabela Tovaljeri

Privatna arhiva

Izabela Tovaljeri, Foto: Privatna arhiva

- Sećam se da je u vreme NATO bombardovanja Beograda jedina stranka koja se snažno suprotstavila tom činu bila Liga, a nedavno održan sastanak našeg zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio je veoma bitan i zbog toga što jasno pokazuje bliskost naše dve zemlje. Što se tiče nerešenog pitanja Kosova, verujem da italijanska vlada može igrati odlučujuću ulogu posredujući da konačno dođe do rešenja postojećih sporova i do stabilizacije stanja nakon očigledno propalog francusko-nemačkog samita u Berlinu. Na njemu je bez razloga izbegnuto prisustvo Italije. To je još jedan u nizu dokaza da EU nije u stanju da vodi zajedničku spoljnu politiku.

 

Šta je to što danas spaja Srbe i Italijane?

- Između naših zemalja postoji veliko prijateljstvo, zasnovano na zajedničkim kulturnim i hrišćanskim korenima, ali postoji i značajna trgovinska razmena. Samo u 2018. godini razmena je premašila rekordnu sumu od četiri milijarde evra. Italija je drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Srbije. Na primer, u mom gradu Busto Arsizio, u kome sam ja zamenik gradonačelnika, nedavno smo potpisali sporazum o saradnji sa srpskim gradom Suboticom, kako bismo unapredili kulturne i ekonomske odnose.
Verujem da naše odnose treba ojačati jer u istočnoj Evropi, Mađarskoj i Poljskoj, kao i u Srbiji, postoji osećaj ponosa koji je veoma sličan idealima koje je Liga uvek sledila i koje danas podržava trećina Italijana.

 

Kako ocenjujete rezultate nedavno završenih izbora za Evropski parlament? Da li očekujete da će u samoj EU doći do konkretnijih promena?

- Uspeh Lige u Italiji, gde je ona trenutno najjača stranka, ali i afirmacija Nacionalnog okupljanja (RN) Marin le Pen u Francuskoj i Stranke za Bregzit u Velikoj Britaniji predstavlja jasan i nedvosmislen signal: Evropa se mora radikalno promeniti. Narušen je istorijski kompromis (ili balans) između populističkih i socijalističkih partija, to je već važan prvi korak. Nažalost, uprkos rezultatima demokratskog glasanja evropskih građana, primećujem da su prvi postizborni politički sastanci bili usredsređeni isključivo na podelu fotelja. Lideri razmišljaju o održavanju statusa kvo, ali u novom Evropskom parlamentu biće vidljiva promena atmosfere.

 

Vaša stranka ostvarila je odličan rezultat i zapaženo se pozicionirala kao jedna od vodećih političkih snaga evropskih suverenističkih partija. Šta je to čime su građani Italije nezadovoljni u postojećem poretku i funkcionisanju EU?

- Previše ograničenja i nametanja u izboru nacionalne politike, previše tupe strogosti, previše rigoroznosti bez logike. To sve vidimo i ovih dana sa još jednim teškim uplitanjem Evropske komisije u italijansku budžetsku politiku, njihov cilj je nasilno nametanje poštovanja besmislenih parametra, a da se pritom ne obraća pažnja na potrebe realne ekonomije i potrebu da se zemlja vrati rastu. Italijani su se umorili od toga da se njihovi politički glasovi guše.

BELI TANJIRI, NOŽEVI I VILJUŠKE... Tači imao bratski susret sa ovim čovekom i dao mu zeleno svetlo za vršljanje po Crnoj Gori, a onda se pohvalio fotografijom na Fejsbuku! (FOTO)

Lider vaše partije se otvoreno zalaže za čvrstu saradnju sa Moskvom. Može li doći do normalizacije odnosa EU i Ruske Federacije i kakve su posledice ekonomskih sankcija po države članice?

- Sankcije protiv Rusije imale su veoma ozbiljne posledice na italijansku ekonomiju. Prema Institutu za međunarodne političke studije (ISPI), između 2013. i 2016. godine italijanski izvoz u Rusiju praktično je prepolovljen: sa 14,3 milijarde dolara u 2013. na 7,4 milijarde u 2016, da bi se zatim povećao na nešto manje od devet milijardi u 2017. U nekim ključnim sektorima našeg izvoza, kao što su mašine, odeća, obuća i nameštaj, uticaj je bio značajan, i zato što je Rusija u godinama nakon krize iz 2008. počela da se konsoliduje kao zemlja izvoznik, što predstavlja važnu alternativu tradicionalnim tržištima. Liga se uvek protivila tim sankcijama, koje su favorizovale Nemačku i pogodile Italiju. Verujemo da je došlo vreme da se ponovo otvori dijalog sa Putinovom Rusijom oko zajedničkih društvenih vrednosti, kao i onih vezanih za kulturu, ali i za ekonomiju.

Afera „Štrahe“ nije slučajna

Ove izbore obeležila je i politička afera u Austriji, u čijem se centru našao vicekancelar Štrahe. Da li smatrate da se ona odrazila na sveukupne rezultate suverenističkih stranaka u Evropi?

- To je sigurno imalo uticaja u Austriji, ali možda je moglo da utiče i na ostatak Evrope, posebno u nekim zemljama u kojima suverenističke snage nemaju jake korene kakve ima Liga u Italiji ili RN u Francuskoj. Mislim da je svima jasno da je izvlačenje afere „Štrahe“ usred predizborne kampanje za Evropski parlament i videa starog dve godine bilo sve samo ne slučajno.

 

 

Komentari (1)

sta spaja

03.06.2019 13:10

Šta spaja italiju i srbiju,kriminal.Ne znam da li i dalje srbi tamo operišu,tj.romi koji se tamo nakradu pa grade po srbiji vile,ili ih spaja intelektualni potencijal,ha.ha.ha.....