Ivica Dačić
Alo!/Marko Metlaš
Ivica Dačić

Alo!/Marko Metlaš

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Dačić je poručio da štetu državi nije naneo on, već Tomislav Nikolić.

- Mi ćemo dopustiti da papa ode na Kosovo, a ne može da dođe u Srbiju. Nemoj posle da se žalimo ako Vatikan prizna Kosovo - istakao je Dačić za „Alo!” i prokomentarisao optužbe Tomislava Nikolića.

- Nisam ja naneo štetu državi što sam objavio istinu o papinoj poseti, već je Nikolić naneo štetu državi što je prvo pozvao, pa otkazao posetu Pape - kazao je šef diplomatije i dodao da je to nezabeleženo.

- Ako već mora da pita Crkvu, što je nije pitao pre nego što je uputio poziv. Ovako smo ispali neozbiljni, a papa nije samo verski lider, već i šef države koja nije priznala Kosovo i koja nam je veoma važna u borbi za Kosovo. Papa je išao svuda oko nas i te zemlje nisu ništa manje pravoslavne od nas, išao je u neke od njih na poziv šefa države, a ne patrijarha. Ja nemam pravo da pozovem papu, ali ako ga naša država već zove, i on odgovara da prihvata poziv, neodgovorno je da se tek onda konsultuje s Crkvom i otkazuje poseta. Uostalom, ako Crkva vodi državu, šta će nam onda takav predsednik - poručio je Dačić.

Mihajlovićeva: Zašto je problem da papa dođe u Srbiju?

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, izjavila je juče da ne vidi u čemu je problem da papa Franja poseti Srbiju, imajući u vidu da je naša zemlja sekularna država, ali i to da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

- Zašto je problem da papa dođe u Srbiju? Da li to znači da ako ja kažem da nemam ništa protiv da dođe u Srbiju manje volim Srbiju i da sam izdajica srpskog naroda? Jedno je odnos SPC i Vatikana i oni treba da grade odnos na svojim uzajamnim odnosima i planovima. Mislim da država tu ne treba da se mesa - rekla je ona komentarišući izjavu bivšeg predsednika o eventualnoj papinoj poseti.

Podsetimo, Nikolić je rekao da je u pozivu papi Franji 2016. da poseti našu zemlju naveo da ga zove isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se ugovori susret pape i patrijarha Irineja.

Nikolić, kako se navodi, ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, „načinio po državu štetan, nediplomatski potez iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve“.

- Ne znam da li je od bilo koga tražio odobrenje da to učini. Od mene nije. Obraćam vam se kako bi srpska javnost imala potpunu informaciju o razlozima koji su me motivisali da pozovem poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Srbiju. U tom pozivu naveo sam da ga zovem isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se ugovori susret pape i patrijarha Irineja, zato što papa nije samo državni, već i verski poglavar - naveo je nekadašnji šef države.

Nikolić smatra da odnosi sa drugim državama, posebno dogovori koji nisu sprovedeni, ne treba da budu izneti u javnost.

- Posebno ako ih iznose neovlašćena lica, bez saglasnosti predsednika Srbije koji ih je inicirao ili u njima učestvovao - rekao je bivši predsednik.

Komentari (10)

Гордана

13.07.2018 07:24

" Mi ćemo dopustiti da papa ode na Kosovo, a ne može da dođe u Srbiju.", рече Дачић. ......А ја питам Дачића, како то, па зар Косово није Србија?

koki

13.07.2018 08:14

@Гордана - O CEMU TOMA PRICA. POVUCI SE U BAJCETINU I UZIVAJ. NE MESAJ SE U DRZAVNU POLITIKU. PUSTI LJUDE DA RADE.

Sanja

13.07.2018 08:51

Svi koji su uz nas za borbu Kosova i Metohije je nas prijatelj i treba ga ispostovati.

Mica

13.07.2018 08:52

Toma ne treba da kritikuje Dacica koji se bori za KiM i postuje sve koji nam pruzaju podrsku.

Maja

13.07.2018 09:40

Vatika kao drzava koja nije priznala nezavisnost Kosova i njeno misljenje i postovanje prema njoj treba da ostanu dobri.

Borko

13.07.2018 10:18

Vatikan je država koja nije priznala samopriznatu državu Kosovo, i treba ceniti i poštovati taj njihov gest. Kada su interesi države u pitanju, Crkva treba da Blagoslovi svaki pokušaj za unapređenje i dobrobit kako države, tako i naroda.

Fudbaler

13.07.2018 22:58

Potrebno je ipak pitat Rusku pravoslovnu crkvu.Ybog toga je neophodno da se sastanu i jedni i drugi tu je Toma u pravu.

mexico

13.07.2018 23:12

Mnogo buke ni oko čega.

Nevena

13.07.2018 23:13

Ni crkva ni njih dvojica se ne pitaju da li će papa biti pozvan da dodje ili ne.

Beca

14.07.2018 17:26

Treba postovati njihovu podrsku po pitanju KiM. Ne vidim problem u tome da papa dodje u Srbiju, prave preveliki problem bez problema. A sto se ostalog tice treba sve lazi, sva neispunjena obecanja i nedovrsene stvari biti iznete pred narod. Da se zna ko sta jeste a sta nije uradio.