Ivica Dačić
Printscreen TV Prva
Ivica Dačić

Printscreen TV Prva

Ivica Dačić, Foto: Printscreen TV Prva

Oko 30 naših turista je praktično zarobljeno u Maroku zbog globalne situacije oko korona virusa i ne može da se vrati u Srbiju jer su svi letovi otkazani. Još nekoliko takvih grupa je rasuto širom sveta i njihov povratak je neizvesan, a Ministarstvo spoljnih poslova radi danonoćno da bi im pomoglo.

- Ima ih koliko hoćeš - slikovito je opisao jedan od službenika državne uprave koji je upućen u situaciju.

O kolikoj se drami i logističkoj noćnoj mori radi najbolje ilustruju reči predsednika Aleksandra Vučića sa sinoćne konferencije za novinare. Vučić je otkrio da se za samo dva dana iz inostranstva u Srbiju vratilo čak 35.376 srpskih državljana. Svi oni su zbog situacije sa korona virusom upućeni da 14 dana provedu u samoizolaciji.

Srpski državljani u Maroku nisu bili deo turističke grupe, već su išli u pojedinačnim aranžmanima, ali su se tamo spojili kad su se našli u problemu.

- Trenutno smo u Marakešu. U Maroko smo uglavnom došli turistički pre desetak dana. Nekima je aranžman već istekao, dok nekima ističe sutra - kaže jedan od putnika.

Prva grupa trebalo je da se vrati pre pet dana, ali su otkazani letovi, najpre "Rajan era", a zatim i "Lufthanze".

Putnički avion

Shutterstock

Putnički avion, Foto: Shutterstock

- Našli smo se u bezizlaznoj situaciji i već pet dana plaćamo hotel. Kontaktirali smo ambasadu, ambasador nam je rekao da se radi na našem slučaju i napravio je vajber grupu preko koje svi komuniciramo - kaže izvor.

U javnosti se pojavila i vest o grupi od sedmoro naših državljana koji su u Španiju otišli turistički prošle nedelje i sada nemaju način da se vrate u Srbiju. Ova grupa, u kojoj je i trudnica, trenutno je u Las Palmasu,na Kanarskim ostrvima. Trebalo je da se vrate u zemlju preko Temišvara, ali se situacija sa korona virusom u Španiji naglo pogoršala, uvedeno je vanredno stanje i oni su sad u problemu.

Nezvanično, ovakvih slučajeva je mnogo više nego što se misli. Nije reč samo o turistima, već i o studentima, zaposlenima u inostranstvu, kao i o ljudima koji se leče u nekoj od zemalja.

Dačić: Činimo sve da pomognemo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Ministarstvo i naša diplomatsko-konzularna predstavništva čine sve da pomognu našim građanima širom sveta.

- Dali smo instrukcije svim našim ambasadama i predstavništvima da urade sve što mogu. Imaćemo hitan sastanak na kojem ćemo napraviti presek stanja i videti šta još može da se uradi - kaže Dačić.

Ivica Dačić

AP

Ivica Dačić, Foto: AP

YUTA otkazala sve aranžmane do 15. maja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA odlučila je da do 15. maja otkaže sve turističke aranžmane za inostranstvo, zbog vanredne situacije u zemlji, ali i otežanih uslova putovanja u čitavom svetu, izazvanih epidemijom korona virusa.

- Radi se o oko 100.010 aranžmana, koje su građani Srbije uplatili za putovanja uglavnom na sever Italije i u gradove Evrope, ali i u zemlje poput Maroka i nekih drugih dalekih destinacija - kazao je Direktor YUTA Aleksandar Seničić.

On je objasnio da građani mogu da se obrate turističkim agencijama kod kojih su uplatili aranžmane, kako bi se dogovorili o načinu kompenzacije.

- Predlog je da građani za uplaćeni iznos dobiju neki drugi aranžman ili da isti aranžman realizuju u nekom drugom terminu - kazao je Seničić, navodeći da novac nije moguće vratiti, jer su njime unapred plaćeni i prevoz i smeštaj.

Komentari (2)

Ana

18.03.2020 14:49

Ne puštati u Srbiju. Tačka.Ovde ne poštuju nikakva pravila i sve nas ugrožavaju, a tamo bi morali da budu u izolaciji.

Jana

19.03.2020 10:50

O kategoriji turista, koji su u vreme korone izasli iz zemlje, uopste ne treba brinuti. Kad sami nemaju mozga, nema ni potrebe trositi vreme i resurse za njihovo vracanje. Dacicu, valjda imas vaznija posla od obesnih ljudi!?