Skupština Srbije
Tanjug/Sava Radovanović
Poslanici, Skupština

Alo!/Dejan Briza

Poslanici, Skupština, Foto: Alo!/Dejan Briza

Sednica je počela intoniranjem himne.

Nakon obraćanja Dragana Markovića Palme, obratio se predsednik Skupštine i obavestio sve pristutne poslanike da će Skupština raditi i posle 18 časova, zatim je naglasio da se moraju poštovati pravila.

Dačić je najavio i da će svi potpredsednici Narodne skupštine da predsedavaju sednicama.

- To bi trebalo da omogući da ova Narodna skupština bude dom gde ćemo da negujemo međusobnu toleranciju i odgovornost svih za funkcionisanje i dostojanstvo našeg parlamenta – objasnio je Dačić.

16.20 - Đukanović o ključnim izazovima pred novom vladom: Ili rat mafiji, ili ćemo nastradati; "Opozicija će zahtevati da se Vučić ne kandiduje..."

Poslanik Vladimir Đukanović kaže da su ključni izazov ove vlasti, pored Kosova i Metohije i daljeg ekonomskog napretka, borba protiv kriminala.

- Ako se ne uhvatimo u koštac sa tim, mi ćemo nastadati", poručio je Đukanović, koji je predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On kaže da se u društvu Srbije javlja velika opasnost, koje nova vlada mora biti svesna,

"Ja vam tvrdim, verovali vi ili ne, kada budu predsednički izbori dobijaćemo razne zahteve, da budu razdvojeni izbor, a ako to bude, sledeći zahtev će biti da Vučić ne sme da se kandidije na predsedničkim izborima i da na listama ne bude njegovo ime", kazao je Đukanović replicirajući na kritike Glišića da poslanici SNS hvale Vučića umesto da polemišu o predlogu zakona.

Đukanović kaže da ranije nikom nije smetalo što je Tadićevo ime pisalo svuda, a da Vučićevo ime smeta, jer on pobeđuje opoziciju.

Ako on bude odlučio da se kandiduje, videćete, stići će zahtev da ne sme da se kandiduje. Ići će tako silovanje javnosti... Ova vlada mora da se pripremi na takve izazove", kazao je on.

Poslanik Jahija Fehratović iz Stranke slobode i pravde navodi da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava preka potreba svakog demokratskog društva.

15.00 - Martinović kritikovao Glišića: Koristite kominternovski vokabular; "Svaki Srbin od Mostara do Cetinja u Vučiću vidi svog predsednika"

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović oštro je reagovao na Glišićeve kritike rekavši mu da koristi "komunistički i kominternovski" vokabular.

Poručio mu je da se zapita koliko porodica danas živi u Srbiji zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, koji je uspeo brojne kompanije da dovede u Srbiji.

Kako kaže, Vučić je kao premijer i kao predsednik vodio i vodiće politiku ravnomernog regionalnog razvoja.

- Vučić je vodio i vodi i danas računa da se fabrike svuda otvaraju, od Subotice do Vranja, od Loznice do Negotina, na Kosovu i Metohiji, čak i u BiH - kazao je Martinović.

Ističe da personalna rešenja u novoj vladi nisu bitna, koliko će biti bitno to da novi ministri moraju da nastave da vode politiku Aleksandra Vučića, koja podrazumeva - politiku ubrzanih reformi, otvaranje novih radnih mesta, jačanje međunarodne pozicije, vojne moći, nastavak borbe za KiM i pronalaženje kompromisnog rešenja za problem koji tišti Srbiju...

- Kažete da ne postoji ministarstvo za dijasporu, formalno to je tačno, ali niste rekli da u Ministarstvu spoljnih poslova postoji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Dijaspora to su oni iz Amerike, Nemačke, Francukse... - objasnio je Martinović.

Kako kaže, Vlada Srbije i predsednik Republike u poslanicima SNS imaće apsolutno sigurnog partnera za šest proklamovanih ciljeva, posebno za borbu za KiM.

- Pozivamo i opoziciju da se uključi u borbu za KiM. Pitanje KiM nije pitanje ove ili one stranke, već celokupnog srpskog naroda - kaže Martinović.

Istakao je da u Vučić predsednika vide svi Srbi - i oni kojih ima u Hrvatskoj, BiH, kao i oni koji se "žilavo drže na KiM".

- Vodimo brigu i o Srbima iz Severne Makedonije, i o Srbinu iz Banjaluke, iz Mostara, Kosovkse Mitrovice, Cetinja, Beograda, Kragujevca... svaki Srbin u Vučiću vidi svog predsednika - poručio je Martinović.

Podseća da je Vučić išao i u Srebrenicu kako bi odao počast ljudima koji su nevino ubijeni, ali da su tamo hteli da ubiju njega.

- Pokušao je da kaže - hajde da budemo Srbi i Bošnjaci pametniji, da se to više ne dogodi... Pokušali su da ga ubiju u Potočarima, da li je zbog toga rekao ne zanima me BiH, nije, već je koliko puta zvao ljude koji vode BiH da dođu u Beograd i tu je pokazao brigu za Srbe u regionu. Lako je biti Srbin ovde - dodao je on.

13:50 - Polemika Glišića i Martinovića o položaju Srba van zemlje

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović i samostalni poslanik Vladan Glišić, polemisali su danas u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava Preloga zakona o ministarstvima, o Srbima koji žive van zemlje.

Glišić je rekao da neće podržati Predlog zakona o ministarstvima, ne zato što je opozicioni poslanik, već zbog toga što nema ministarstva za dijasporu.

On je pohvalio to što će vlada u budućnosti imati ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i ministarstvo za brigu o selu, ali je naveo da je za poboljšanje situacije u tim oblastima potrebna korenita promena društva.

- Ne možemo živeti u jednom modelu radikalnog potrošačkog društva, surovog kolonijalizma koji ima sve najradiklanije oblike uništavanja našeg društva koji mi podržavamo, tako što svakog stranog investitora dočekujemo kao robovlasnika - rekao je Glišić.

On smatra da nije normalno to što Srbja nema instituacinalni okvir za komunikaciju sa dijasporom, zahvaljujući kojoj milijarde evra ili dolara dolaze u zemlju.

Martinović je rekao da ga malo čudi vokabular koji koristi Glišić, jer je, kako kaže, to vokabular Komunističke partije, odnosno Kominterne.

- Kolonijalizam, krupni kapital i tako dalje, to je jezik kojim se govorilo pre 50, 70 ili 80 godina - rekao je Martinović.

On ga je prijateljski posavetovao da se kloni te terminologije kojom se koristila i Demokratska stranka, navodeći da je to terminologija onih koji su politički propali.

- Ne da nisu uspeli na izborima, nego su zbrisani s političke scene Srbije zato što su ubeđivali građane da ne vide ono sto zaista postoji. Vučić otvori jednu fabriku, a oni kažu: ma, to nije ništa. Otvori deset, a oni kažu: ma, to nije ništa... - rekao je Martinović.

Istakao je da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i da će SNS insistirati na tome.

Martinović je ukazao i da je predsednik Aleksandar Vučić mnogo toga uradio za Srbe u dijaspori i da je posle dugog niza godina ponovo vratio u spektar političkog interesovanja položaj srpskog naroda u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori...

13:00 - Milićević: Stvara se temelj da Vlada Srbije radi još bolje

Šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da se zakonom o ministarstvima stvara temelj da Vlada Srbije radi još bolje i da može da realizuje proklamovana načela.

Milićević je kazao da ne ulazi u to šta će biti sardžaj ekspozea mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić, ali je ubeđen da će među njima biti šest ključnih ciljeva o kojima je govorio predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

- Siguran sam da je ovo zakon koji se najviše puta menjao u istoriji svih zakona, jer od uvođenja višestranačja nismo imali jedan optimalan model koji je broj ministarstva neophodan za vladu. Sada činimo korak napred i pravimo upravo taj optimalan model - rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije i dodao da sadržaj zakona nije rezultat političke trgovine.

Đorđe Milićević, Sajam medija

Dejan Briza/Alo

Đorđe Milićević, Sajam medija, Foto: Dejan Briza/Alo

Najavljujući podršku socijalista zakonu, Milićević je kazao da je zakon odraz realnih potreba građana i društva i da je potvrda da se ide ka uređenijoj i boljoj državi.

12:00 - Palma pozdravlja formiranje Ministarstva za brigu o selu

- Zašto za školski sport? Imamo najbolje talente po školama, ali te talente neko treba da prati i da ih usmeri. Deca se rode 15 odsto sa talentom, a radom i trudom dođu do profesionalca, ako neko radi sa njim. Nemamo pojma ni ko igra danas za Zvezdu i Parztizan. Taj koji počne da igra za Srbiju sapliće se o svoje noge, kao baba Mileva. Danas deca ni na fizičko ne idu. Košarku više ne gledam kao sportista, šta da gledam, koga? Ko igra za Zvezdu, ko za Partizan? Nekad smo bili prvaci sveta - argumentovao je Marković.

11:00 - Vladimir Đukanović: Podržati Predlog zakona o ministarstvima

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” Vladimir Đukanović pozvao je danas parlamentarce da podrže Predlog zakona o ministarstvima i dodao da se iskreno nada da ministri neće biti oni o kojima se u medijima govorilo da će biti.

Đukanović je istakao da mu smeta to što mediji ne pišu o tome s kakvim će se poteškoćama u narednom periodu suočiti Vlada Srbije, već samo ko će na kom mestu biti, a veruje da iza tih natpisa stoje i pojedini funkcioneri.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić zatražio je od poslanika da ubuduće sednice počinju tačno u 10 sati

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, Vladu Srbije će činiti 21 ministarstvo, a tri nova biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Ostaju ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.

Ostaće i ministarstvo pravde, zatim državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Predlog zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru je uputilo 167 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.

Pročitajte još: