Ivica Dačić
Printscreen/ Prva
Ivica Dačić

Printscreen/ Prva

Ivica Dačić, Foto: Printscreen/ Prva

Dačić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi to moglo da se dogodi krajem sledeće nedelje.

- Moraćemo da prilagodimo ceo život toj nekoj novoj situaciji. Niie moguće da se život zamrzne, ove mere će ostati nešto duže na snazi. Čak u Americi kažu da će socijalno distanciranje ostati do naredne godine, normalnost će biti shvaćena drugačuje - rekao je šef diplomatije.

"Ako je cilj da se prodaju vakcine, onda su ovakve teorije zavere normalne"

Ako je cilj svega da se svi vakcinišu i da se prodaju vakcine, onda je normalno da imate ovakve teorije zavere, rekao je ministar Dačić.

Rekao je da lekari imaju različita mišljenja o vakcinama i da to ne treba slušati. Podsetio je da je tražena vakcina za svinjski grip i da je bilo hapšenja zbog afera.

- Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče. Ja ću se vakcinisati kada vakcina bude međunarodono verifikovana - izjavio je on i istakao nekoliko puta da nisu u pitanju teorije zavere, nego život.

Kada će biti otvorene granice?

Šef srpske diplomatije je rekao da ćemo sa Mađarskom otvoriti granice, dok je još nepoznanica kada su ostale zemlje u pitanju.

- Nekim ljudima je moć udarila u glavu, ministar BiH najavio je hapšenje, sad ljudim treba pomagati. Svima smo poslali notu sa merama koje smo doneli, usaglašeno sa Mađarskom samo. EU nije u planu da donese zajedničku odluku, verovatnoće svaka sama, ali vi ne možete da krenete. Ljudi mogu da izlaze iz Srbije, ali gde će da idu? - rekao je Dačić i podsetio da Hrvati nisu odgovorili još na notu.

Rekao je da su ovo situacije kada treba da se utvrde ponašanja u narednom periodu kakave će biti avio, železnički saobraćaj, ali da nedostaju preporuke na globalnom nivou.

- EU nema jedinstveni stav niti će ga imati. Nije postojala solidarnost, da ne pričamo o merama koje će se primenjivati - rekao je on.