Ivica Dačić
Dejan Briza/Alo!
Marijan Rističević

Alo!/Marko Đoković

Marijan Rističević, Foto: Alo!/Marko Đoković

I dok su neki narodni poslanici ovaj predlog oberučke prihvatili, drugi poručuju da ne znaju da li je Dačićeva nova ideja moguća.

- Ne znam da li je to uopšte izvodljivo jer je zgrada Narode skupštine pod zaštitom kao spomenik kulture. Ogradu su, koliko ja znam, pedesetih godina dvadesetog veka, odneli komunisti da ukrase neku vilu na Dedinju koju su zauzeli u njihovoj najuspešnijoj bici - Bici za Dedinje - poručio je za „Alo!“ Marijan Rističević.

Samir Tandir

Alo / D. Briza

Samir Tandir, Foto: Alo / D. Briza

I Samir Tandir ističe da je zgrada Narodne skupštine spomenik kulture i poručuje da je ovo pitanje „više za Zavod za zaštitu spomenika, a ne za političare i poslanike“.

- Ako struka da pozitivno mišljenje onda mislim da niko ne bi imao ništa protiv. Smatram da zgrade koje predstavljaju državne institucije treba da budu više otvorene za građane, a posebno za učeničke ekskurzije, kako je to svuda u svetu. Na taj način bi našim sugrađanima, a posebno našoj deci, približili značaj institucija i njihovu istorijsku ulogu i priču - naveo je on za naš list.

Aleksandar Čotrić

Alo / V. Marković

Aleksandar Čotrić, Foto: Alo / V. Marković

Predlog Ivice Dačića dobio je podršku od narodnog poslanika Aleksandra Čotrića.

- Ograda je bila veoma lepa, predstavljala je mini umetničko delo i činila je celinu sa skupštinskim zdanjem. Uklonjena je posle Drugog svetskog rata zbog održavanja parada i završila je u nekom od brojnih Titovih odmarališta. To ne znači da se Narodna skupština odvaja od naroda, već da se uspostavlja njen autentični izgled. Nisam, međutim, siguran da li će inicijativa predsednika parlamenta Dačića biti i ostvarena, jer će se postaviti pitanje sredstava, a biće i onih koji će je osporavati iz različitih razloga - kazao je on za „Alo!“.

Dačić: Uspeli smo da joj uđemo u trag

Ivica Dačić je za medije poručio da je ograda i ranije tražena, ali da su sada uspeli da joj uđu u trag.

- To nije moja ideja, već je to bila želja kada se rekonstruisala Skupština da joj se vrati izgled iz 1936. godine, kada je počela da se radi. Međutim, nisu uspeli da nađu gde je ograda. Tražio sam da se od nadležnih organa zatraži informacija o tome, i odgovor je da je ograda uklonjena 1956. i iskorišćena za ograđivanje Belog dvora u Beogradu i vile „Biljana“ na Ohridu - naveo je on.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: