Aleksandar Vučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Srpska napredna stranka i dalje bi imala natpolovičnu većinu, Savez za Srbiju osvojio bi 10,6 odsto glasova, a SPS 9,7 odsto.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Sava Radovanović

Zanimljivo je da Srpska radikalna stranka stoji bolje u odnosu na prethodni mesec za čak dva i po procenta i trenutno je na 5,8 odsto. Znatan skok rejtinga Šešeljevih radikala Pejić objašnjava upravo aktualizovanjem teme Kosova i Metohije.

- Sve što se dešava oko Kosova i Metohije budi nacionalne porive i očigledno su radikali zbog toga najbolje prošli. Takođe, taj njihov nastup u Skupštini i celokupna atmosfera učinili su da im se stari glasači vrate - ističe on.

Kada je reč o Savezu za Srbiju, on je na 10,6 odsto i nema promena u odnosu na prethoni mesec. Ni Pokret slobodnih građana ne beleži promene u rejtingu, pa su sada na 5,1 odsto.

PROČITAJ JOŠ:

- Stabilizovali oko cenzusa, znali smo da su limitirani u vremenu i broju ljudi koji bi podržali politiku inata. Ulazak u Skupštinu bio bi veoma koristan za tu opciju - objašnjava Pejić.

SPAS Aleksandra Šapića i DSS Miloša Jovanovića koji su se prošlog meseca prvi put našli kao koalicija u istraživanju stoje slično i imaju 6,7 odsto podrške. Da se izbori održavaju ovog vikenda, na njih bi istraživanje kaže, izašlo 47 odsto građana, 33 odsto ne bi, dok 20 odsto ne zna ili nema stav.

Deo istraživanaja odnosio se na to u kojoj bi zemlji građani najradije živeli kada bi, pored Srbije mogli da izaberu i SFRJ u starim granicama ili neku novu Jugoslaviju u novim granicama. Većina, čak 64 odsto, odgovorilo je da bi ostalo da živi u Srbiji, dok 21 odsto smatra da je SFRJ najbolja opcija, a 15 odsto njih je glasalo za treći izbor.

Mario Spasić

Privatna arhiva

- Treba imati u vidu demografsku strukturu. SFRJ se raspala pre oko 30 godina, a kod mladih nema emocija kao kod starijih građana koji se sećaju. Ovo je zanimljivo i u svetlu izjave koju je dao Novak Đoković o Srbima i Hrvatima. Svakako 21 odsto onih koji bi izabrali SFRJ u starim granicama nije mali - namodi Pejić.

Ključni motivi da se opredele da ostanu da žive u Srbiji jesu ti "što drugi ne žele sa nama", "zato što druge dve opcije predstavljaju veštačku tvorevinu", "zbog ratova"...

Istraživanje je rađeno od 30.maja do 5.juna telefonski, a u njemu je učestvovalo 1.200 ispitanika.