pilot
PrintscreenYoutube
pilot

PrintscreenYoutube

pilot, Foto: PrintscreenYoutube

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani kaže da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

- Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga - priča  Deni.

Zoltan Deni

PrintscreenYoutube

Zoltan Deni, Foto: PrintscreenYoutube

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana.

- Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu - naglašava Dani.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji Pilot oborenog "nevidljivog" Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani. "Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi - kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju."

 

- Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke.

Pukovnik Zoltan Dani, komandant 3. diviziona 250. raketne PVO brigade tog 27. marta 1999. godine ušao je u istoriju. Otkrio je šta je za njih bila noćna mora, šta se desilo te sudbonosne noći i kako je izgledao susret sa američkim pilotom kog je "skinuo" sa neba.

- Mi smo se već pre bombardovanja uveliko pripremali za tu situaciju, tako da nas to nije iznenadilo. Pripadnici naše jedinice su bili vrhunski obučeni i to je ulivalo visoko uzajamno poverenje vojnika i starešina. Svi potrebni dokumenti i planovi, kao i sva najvažnija uvežbavanja su na vreme sprovedeni, tako da za nas nije bilo iznenađenja, a kada nema iznenađenja znači da smo potpuno spremni i osposobljeni za izvršavanje borbenih dejstava - rekao je Dani.

Na pitanje da li se plašio američkih SEAD napada raketama koje se same navode prema radarskom odrazu, kaže da njegovu jedinicu nikada nisu uspeli da pogode.

- Te neprijateljske jedinice za neutralisanje naših radarskih i PVO sistema su stvarno bile noćna mora za nas branioce, ali i za njih smo imali odlično rešenje koje smo uvežbali a kasnije i uspešno sproveli. Naša jedinica je u više navrata bila na meti ali nikada nisu uspeli da nas pogode i neutrališu.

Pokovnik je opisao i istorijsku noć, kada je postao prvi i jedini čovek u istoriji koji je oborio "stelt" avion.

- Bili smo na vatrenom položaju blizu sela Šimanovci. Stanica za vođenje raketa je bila ispravna, a uvežbana borbena posluga je bila na svojim mestima. Oko 20:30 smo dobili naređenje od pretpostavljene komande da pređemo u najviši stepen borbene gotovosti. Na vreme smo uočili cilj koji se približavao našoj zoni uništenja, i kada smo dobili odobrenje za dejstvovanje pustili smo ga da uđe u tu zonu. Na potrebnoj daljini smo lansirali dve rakete sistema S-125M - "Neva".

Rakete su, zahvaljujući odličnim operatorima ručnog praćenja i odličnom oficiru za vođenje, izvršile svoj zadatak. Cilj je oboren u 20:42, a nakon toga smo se vrlo brzo premestili na sledeći položaj. Mi tada još uvek nismo znali koji tip aviona smo oborili, i već smo bili na narednom položaju, pred zoru, kada smo saznali. Tada sam prekinuo radove na trenutak i pozvao sve prisutne pripadnike jedinice da se u polukrugu okupe oko mene, saopštio im rezultat dejstva i čestitao. To je bio ogroman podstrek za nas a i za sve ostale u Vojsci Jugoslavije i u narodu uopšte - ispričao je Dani.

Komentari (3)

zagondzija

27.03.2020 23:31

??????????????

Luka

28.03.2020 04:34

Ne verujem u iskrenost tog americkog zlikovca i njegovu naknadnu naivnost,.Pravu istinu mozda nije znao,ali svatko zna da u ratnoj propagandi istine je najmanje.

xxx

28.03.2020 07:11

I mi se kajemo sto te nismo nasli