Manastir Tumane
Alo / D.V.
Manastir Tumane

Alo / D.V.

Manastir Tumane, Foto: Alo / D.V.

U nadahnutoj besedi pred više hiljada ljudi u manastirskoj porti Njegova svetost je istakla da mnogi dolaze u Tumane zbog čuda koja se dešavaju kod kivota svetih Zosima i Jakova. Patrijarh je čudom ocenio i masovne litije u Crnoj Gori.

- Ovo što se danas dešava u Crnoj Gori je veliko Božje čudo. Ja sam u svoje vreme služio u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i tada je na liturgiju dolazilo pet bakica. Danas se digla Crna Gora. Ona vera koja je decenijama gažena i gašena progovorila je, razgorela se... Narod je ustao i brani svetinje svoje. I to radi na jedan miran, hrišćanski, jevanđeoski način, a to je najbolji put da se dođe do pobede. Odbranićemo svetinje koje su namislili moćnici ovog sveta i vremena da otmu od naroda, da sa njima trguju. Neće im to Gospod dozvoliti, ni sveti Vasilije Ostroški, ni sveti Petar Cetinjski... Kao što reče veliki Njegoš: „Udar nađe iskru u kamenu“, udar koji je došao spolja udario je u kamen koji je u duši našoj i vaskrsla je vera u narodu. Neka Bog da snage vernom narodu da izdrži do pobede - istakao je patrijarh srpski.

Manastir Tumane

Alo / D.V.

Manastir Tumane, Foto: Alo / D.V.

On je upozorio vernike da nikog ne mrze i da se ljubavlju bore protiv nasilja.

- Svaki čovek u sebi nosi lik Božji, bez obzira na boju kože, kulturu, veru, narodnost... Da svi živimo kao braća, svi narodi, jer Hrist je za sve nas prolio svoju krv - naglasio je patrijarh.

U besedi se posebno osvrnuo na problem nataliteta i odlaska mladih iz Srbije.

- Dok sam dolazio u Tumane, prošao sam kroz sela u kojima su silne palate podignute, a sela pusta. Nigde nijednog deteta. Samo sam jednog mladića video ispred kuće, sve ostale kuće puste. Ova zemlja je lepa, blagoslovena, ostajte ovde, ne idite u strane svetove da radite, ova zemlja može sve nas da prehrani - rekao je patrijarh i posebnu poruku uputio ženama:

Manastir Tumane

Alo / D.V.

Manastir Tumane, Foto: Alo / D.V.

- Zemlja bez dece je pusta zemlja. Nema veće časti nego što je Gospod podario ženi: da bude majka. I nema ništa lepše videti nego kad ulicom prođe majka sa svoje dvoje-troje dece. To je radost. Može žena biti ne znam šta, i predsednik vlade, ali ako se liši uloge majke, svega je lišena. Zato, decu, majke, rađajte. Nekada su majke rađale i po desetoro dece i mi smo kao narod opstali uprkos svim iskušenjima i zavojevačima. A danas, ako ovako nastavimo da gledamo na rađanje, iščeznućemo. Zato, rađajte se i množite, kako nam je i Gospod poručio - zaključio je patrijarh Irinej.

Upravo su deca juče ulepšala dan u Tumanu jer su posle govora patrijarha nastupili dečji horovi iz Beograda i Mladenovca i izveli prigodne crkvene pesme.

Liturgiju je s patrijarhom služio episkop braničevski Irinej. Bratstvo Manastira Tumane sa igumanom Dimitrijem na čelu posle službe ugostilo je sav verni narod na ručku, a specijalno za ovu priliku ispečen je bik na ražnju.