Irena Vujović
savskivenac.rs
Irena Vujović

savskivenac.rs

Irena Vujović, Foto: savskivenac.rs

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović učestvovala je danas na četvrtom panelu Međunarodne konferencije „Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne“ u hotelu Hajat.

Tema panela „Rodni stereotipi i predstavljanje žena u medijima“ okupila je eminentne žene iz javnog života koje su se osvrnule na ključne probleme žena u Beogradu, ali i u celoj Srbiji. Kroz statistiku i lične primere, Irena Vujović istakla je značaj zvanične državne politike na širenje svesti o ravnopravnosti žena i navela konkretne poteze Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, čija je predsedica.

Predsednik Vučić izveo neočekivan diplomatski manevar u Pragu! Nakon rukovanja sa Zemanom, usledilo ono što Srbi zdušno iščekuju!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019. 16:27 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pozvao članice Višegradske grupe da poziciju Srbije sagledavaju iz drugačijeg ugla Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Predsednik Aleksandar Vučić preneo je članovima Višegradske grupe da je kompromisno rešenje za KiM jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana.

- Smatram da su rad i rezultati najbolji i najefikasniji način da pobijemo stereotip da žena nema snagu i borbenost da se suoči sa gorućim, često neprijatnim problemima. Kroz Savet za rodnu ravnopravnost trudimo se da svojim radom utičemo na poboljšanje položaja svih žena. Mislim da je u poslednjih nekoliko godina pojačana svest o tome da mora da postoji stalna briga o ženama, posebno o onima koje su socijalno ugrožene i koje već trpe neku vrstu nasilja, kako bi institucije i društvo mogli blagovremeno da deluju i preduprede tragične posledice. Ono na čemu intenzivno radimo je ekonomsko osnaživanje žena kroz podsticaj ženskom preduzetništvu, baš iz razloga što žene često trpe nasilje jer su nezaposlene i ekonomski zavisne od muškaraca. Sve što radimo na nivou Saveta za rodnu ravnopravnost, a tiče se podsticanja žena u preduzetništvu, trudim se da implementiram i u okviru opštine koju vodim. Na inicijativu Saveta organizovane su razne obuke i edukacije za žene kako bi bile kvalifikovanije i konkurentnije na tržištu rada, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti, što je politika Vlade Srbije – kaže Irena Vujović.

Ekonomsko osnaživanje žena, borba protiv nasilja, stručno usavršavanje i mogućnost zaposlenja ugroženih žena samo su neki od aspekata kojima Savet za rodnu ravnopravnost krči put ženama u Beogradu ka nezavisnosti i jednakosti.

Pročitajte još:

Hrabre, vredne, uporne, jake, nesalomive, pametne, kreativne, naše žene mogu da vode našu zemlju u bolju budućnost, smatra Vujović.

- Radujem se i sve većem broju žena na političkoj sceni jer će doprineti zdravijoj i boljoj Srbiji. Zahvalna sam predsedniku RS Aleksandru Vučiću na ogromnoj podršci koju nam pruža jer ravnopravno učešće žena nije samo fundamentalno ljudsko pravo već znači društveni i ekonomski napredak kojem svi težimo. Naš cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena! Kada su žene uspešne i obrazovane tada njihove porodice napreduju, a onda napreduju i država i čitavo društvo – zaključuje Vujovićeva.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina