Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Stiven Oluić, penzionisani pukovnik vojske SAD, samo je jedan od mnogobrojnih pripadnika srpske zajednice u Americi koji ne zaboravljaju svoje korene. On i mnogi drugi predstavljaju most između Vašingtona i Beograda i na dostojan način reprezentuju našu zemlju preko Atlantika. U intervjuu za „Alo!“, na pitanje da li je moguć dogovor između Beograda i Prištine odgovara:

- Veoma je teško odgovoriti na to pitanje. Dok predsednik Tramp trpi političke napade i dok traje ova farsa oko impičmenta, on i njegova administracija su fokusirani na ostanak u Ovalnoj sobi i bavljenje velikim problemima u vezi sa Kinom, Sirijom, Avganistanom i Bliskim istokom. Svaki mogući dogovor između Beograda i Prištine biće sporedna stvar za SAD do izbora u novembru. Možda kada „Južni tok“ stigne do srca Balkana, onda će SAD postati zainteresovanije. Ali sada? Srbija nije u centru interesovanja SAD.

Šta očekujete od izbora u SAD? Može li Tramp da pobedi?

- Moje mišljenje je da će predsednik Tramp pobediti, kladio bih se na to. Postoji provalija između liberalnog zapada i metropola na istočnoj obali i srednjeg zapada u SAD. U mom životnom veku nikad nisam bio svedok takvog političkog neznanja. Sve je polarizovano, niko ne sluša. Pod predsednikom Trampom ekonomija je bila veoma uspešna, svi članovi društva osećaju porast plata i povećanje ekonomskih aktivnosti. Amerikanci su ponovo samouvereni kada kažu „Srećan Božić“ bez straha da će uvrediti nekog „ludog liberala“. Predsednik Tramp je stvorio takvo okruženje.

Slučaj „Račak“ je 1999. iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. Koliko vi znate o tome šta se dešavalo u Račku?

- Kada se raspravlja o slučaju „Račak“, čak i o Srebrenici, priča nikada ne izlazi u celom obimu. Dobro se zna da je masakr u Račku namešten događaj - forenzički i drugi dokazi to jasno pokazuju. Pogledajte samo uzimanje organa od srpskih zarobljenika u „žutoj kući“. To je poznato, i nije tajna i čak je i EU to istraživala. Lično znam i upoznao sam pre mnogo godina člana SAJ-a koji je uhapsio pripadnika srpskih paravojnih snaga zbog počinjenih zločina na Kosovu tokom NATO napada. Ne postoji crno i belo u životu, život je u nijansama sive.
U situaciji kada se Putin redovno sastaje sa srpskim predsednikom, američki predsednik to ne radi. Zašto?
- Predsednik Tramp ima ograničen politički kapital da radi kada kod kuće ima političko okruženje koje pokušava da ga uništi. Zbog toga nije u mogućnosti da povlači poteze koji bi bili okarakterisani kao „pomaganje agresoru“, da kažem tako u nedostatku boljih reči. Žao mi što to kažem, ali od 1991. Srbi su predstavljeni kao agresori na Balkanu i to je „istina“ koju će biti teško razbiti. Pogledajte samo šta su pokušali da urade Handkeu. Putin i Kina imaju ekonomski i politički upliv u Srbiju, dok SAD sede sa strane kada je reč o Balkanu. Kada će se stvoriti političko okruženje da se SAD vrate tradicionalnim prijatelju i savezniku? To će se dogoditi kada predsednik Tramp započne drugi mandat, to je vreme da SAD započnu internacionalne veze u maniru koji ilustruje realnu politiku - onu koja uzima u obzir interese SAD, ali i interese partnera. To bi trebalo da uključi i Srbiju. U ovom trenutku, ukoliko predsednik Tramp poseti Beograd ili uđe u diskusiju sa predsednikom Vučićem, biće optužen od demokrata, čak i nekih starih republikanaca, da je pristalica genocida, što je glupost i predstavlja neznanje, ali tako stvari stoje. Ovo je vreme da se bude strpljiv.

Šta očekujete do kraja 2020?

- Očekujem da predsednik Tramp dobije još jedan mandat, verujem da, s obzirom na to da se većina Amerikanaca stidi sramnog impičmenta, postoji realna šansa da oba doma Kongresa budu većinski republikanski. Takođe verujem da će pozicija SAD u vezi sa Kinom ostati ista ili jača. Takođe verujem u popravljanje odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije (mislim da je Sirija prethodnica toga). Turska će možda biti izbačena iz NATO zbog ludosti Erdogana i njegovih samozvanih „sultanskih načina“, treba mu reći da je Porta odavno otišla u istoriju. Nadam se da će stvarnost koja će Evropu zadesiti u vezi s Bregzitom i svakodnevni sukob s nekontroliranom imigracijom i radikalnim islamom prisiliti hrišćansku Evropu da se suoči sa svojom budućnošću. Beč je spasen dva puta, ne znam hoće li biti i trećeg puta?

 

 Srbija je oduvek bila saveznik SAD

Može li Srbija da postane najjači partner SAD na Balkanu?

- Ah, voleo bih da vidim da se dogodi tako nešto, zašto da ne? Verujem da je rotacija Nacionalne garde Ohaja kroz „Bondstil“ pomogla u tome. Bili smo saveznici u Prvom svetskom ratu, a i Drugom svetskom ratu. Pranjani su samo jedan primer. Srbi su bili pravi prijatelji SAD u prethodnih 100 i više godina. I za vreme prvog Zalivskog rata, jugoslovenski oficiri su obezbedili inženjerske planove iračkih palata, vojnih baza i drugih stvari. Koliko je američkih života spaseno zahvaljujući tome? Međutim, SAD zajedno sa evropskim partnerima su našli zajednički interes sa takozvanom državom Kosovo. Ovo kažem jer mnogo evropskih država nije priznalo Kosovo. Ovo je teška situacija i narativ da se obori podrška koju su Albanci dobili od SAD.

 

Komentari (1)

Deda Nole

27.01.2020 19:11

Gospodin Oluic ima optimisticki pogled na odnose srbije i SAD ali bombardovanje i uranijum mi ne ulivaju bas mnogo poverenja