SRPSKU SVETINJU PRETVORILI U JAVNI TOALET Iguman Sava Janjić objavio strašne fotografije, Albanci napravili smetlište u crkvi (FOTO)

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na Fejsbuku objavio slike crkvu Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

Iguman
Iguman, Foto: Facebook/Sava Janjić/Printscree

Podsetio je i da od 2004. godine kada je crkva teško oštećena do danas, tzv. kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

- Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo - naveo je iguman Sava Janjić.

 Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu.

- Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek - napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi