Dejvid Rokfeler
Profimedia
Dejvid Rokfeler

Profimedia

Dejvid Rokfeler, Foto: Profimedia

 

Član američkog saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun Čarls A. Kapčan poručio je da razmena teritorija treba da ostane na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine ako to može da otvori put normalizaciji njihovih odnosa.

Kapčan je visoki funkcioner saveta koji je oličenje takozvane američke duboke držabe i godinama je presudno uticao na spoljašnju politiku Vašingtona. Sam Kapčan zauzimao je značajne pozicije u administracijama Baraka Obame i Bila Klintona. Uzme li se u obzir da je osnivač i najveći donator saveta bio milijarder Dejvid Rokfeler, koji je pre dve godine preminuo (njegova organizacija i dalje presudno utiče na rad saveta), jasno je koliko je podrška podeli Kosova i Metohije sa te adresa šokantna za Albance.

- Ako pripajanje severa tzv. Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osećanje da su suočavali obraz u dovoljnoj meri da bi priznali nezavisnost tvz. Kosova, onda smatram da se to mora učiniti jer je to korak napred ka dugotrajnoj stabilnosti i miru na Balkanskom poluostrvu - rekao je Kapčan.

Podsetimo, Kapčan je drugi američki stručnjak za spoljnu politiku iz tabora suprostavljenom predsedniku Donaldu Trampu, koji je u poslednjih nekoliko dana šokirao Prištinu. Tako je i Majkl Karpenter, saradnik Trampovog mogućeg protivkandidata na predstojećim izborima Džozefa Bajdena, rekao da je razmena teritorija opcija za koju ne postoji plan B.

Kosovo

AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovo, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Što se tiče Kapčana, on je na pitanje kako izaći iz ćorsokaka i nastaviti dijalog Beograda i Prištine odgovorio:

- Uprkos izvesnom riziku po region zbog insistiranja drugih prekrajanjem granica po etničkim linijama, ovaj predlog pruža, u najmanju ruku, jednu opciju više za izlazak iz ćorsakaka. Naravno, to bi izislivalo pristanak građana Srbije i tzv. Kosova, a to nije izvesno, pre svega sa kosovske strane. Kapčan zatim dodaje:

- Ako je moguće postići trajno rešenje za odnose tzv. Kosova i SRbije kao posledica razmene teritorija, ja bih to podržao iz pragmatičnih razloga.

Pročitajte još:

 

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže da ovakvi stavovi ljudi koji potiču iz Rokfelerovog miljea pokazuju da su konačno shvatili koliko je nezavisno tzv. Kosovo opasno i krajnje neodrživo.

Sad je i toj strani američkog političkog establišmenta jasno da ne postoji druga opcija nego podela Kosova (tzv), svesni da se trajnim rešenjem mora Srbiji nadoknaditi za svaku nepravdu koja joj je učinjena tokom prethodnih nekoliko decenija. Važno je da i tvrdi zagovornici kosovske nezavisnosti konačno menjaju stavove i priznaju da je Srbija rešenje, a ne problem - smatra Miletić

 Bonus video: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa

 

 

Komentari (3)

Ja

14.08.2019 12:50

Kako on to zamišlja da razmenimo teritorije? Našu za našu?

Razuman Srbin

14.08.2019 15:40

Jasno je da se sada zuri Americi da na bilo koji nacin ubedi Srbiju da prizna otimanje Kosmeta. Razlog za zurbu je sto ce uskoro bar jedna drzava clanica EU i NATO da povuce priznanje.

gagi

14.08.2019 19:35

prvo da se ukinu takse i da se primeni odmah rezolucija 1244 pa onda razgovori u briselu