Aleksandar Vučić
screenshoot/TV Pink
Aleksandar Vučić

screenshoot/TV Pink

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot/TV Pink

* Aleksandar Vučić bio je danas u Briselu na oproštajnoj večeri sa Junkerom i Mogerini

* Uključio se uživo i otkrio našem narodu koje teme su bile glavne

* Predsednik je istakao da je cilj Srbije da idemo napred ka EU i da sa svima dobro sarađujemo

Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i Federikom Mogerini na oproštajnoj večeri. 

- Da li je oproštajni, to ćemo da vidimo. Hvala Miletu (Dodik) što me je pustio da prvi završim, smrzao sam se. Bio je dobar sastanak, svi su rekli šta su imali. Pitanje je bilo šta je naš strateški put, a to je da idemo ka Evropskoj Uniji, da guramo dalje sa reformama, da rastemo da bismo stigli što više na listi Svetske banke. 

- Idemo strateškim putem i taktičkim. Naš je cilj da sarađujemo sa svima! To sam rekao i Junkeru kada sam mu doneo vinjak! Dobro je što možemo da ga prodajemo u Moskvi, Briselu... Smederevo nam postaje fabrika broj jedan, molio sam da nam pomognu zbog kvota, da nam učine. Jedan nivo razgovora je bio Evropska unija, a drugi regionalna saradnja. Pre svega da sačuvamo mir i stabilnost! Da rešavamo sve jedni sa drugima, biće korak napred, jedan nazad!

Aleksandar Vučić

screenshoot/TV Pink

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot/TV Pink

Na pitanje za Mariniku Tepić koja ga je optužila za trgovinu oružjem Vučić je rekao:

- Mene je sramota da odgovaram na pitanja Marinike Tepić! Ako nađu jedan metak da sam prodao, ja nisam više predsednik! Oni lupaju gluposti... Oni ne znaju ništa o odnosima Emirata i Katara, to su takvi amateri i neznalice koje su pale nisko. 

Nakon Vučića, obratio se Milorad Dodik koji je istakao da je Srbija epicentar svih odnosa u regionu.

- U Bosni se sve bazira na nekom idealizmu koji nije moguće sprovesti. Pokušavamo da nađemo rešenja u regionu. Srbija je epicentar svih odnosa u regionu, ona diktira tempo pridruživanju EU. Ona je zemlja koja obezbeđuje mir na Balkanu. Bosna ostaje nesređena zemlja. Mi ipak obezbeđujemo rast i razvoj i odnosi između Bošnjaka i Hrvata ugrožavaju i doprinose nesređenom stanju. Zato se oslanjamo na region.

 

PROČITAJ JOŠ:

 

Radnoj večeri, ujedno i oproštajnoj jer Mogerini uskoro odlazi sa funkcije, prisustvovali su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i sva tri člana Predsedništva BiH - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

BONUS VIDEO: Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije