Slobodan Milošević
EPA/Saša Stanković
Slobodan Milošević

AP/Darko Vojinović

Slobodan Milošević, Foto: AP/Darko Vojinović

Vladimir Kvačkov, legendarni pukovnik specijalnih snaga ruske obaveštajne službe GRU, stigao je u proleće 1995. u Srbiju sa spasonosnim planom kako da se u potpunosti spreči bombardovanje SRJ, koje je usledilo četiri godine kasnije, objavio je juče ruski sajt „vladtime.ru“.

Kako navodi ruski medij, uprkos tome što je Jeljcinov režim bio spreman da se prikloni mišljenju zemalja NATO, ruske tajne službe stale su u zaštitu Srba, svojih tradicionalnih saveznika, zbog čega je u pomoć Beogradu stigao pukovnik Kvačkov ne bi li pripremio srpske specijalne jedinice za predstojeći obračun sa NATO.

- Kvačkov i oficiri specijalnih snaga GRU verovali su da će pre ili kasnije NATO avioni bombardovati Srbiju i Beograd. Prema njegovoj proceni, najprikladnije je bilo da se NATO avioni unište u bazi „Avijano“, na teritoriji Italije. Za iskusne službenike GRU poput Kvačkova, to je bio prilično očigledan plan, stoga su zajedno sa Srbima pripremali sabotažu u Italiji - navodi ruski sajt.

Međutim, kako se dalje tvrdi, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Srbije, odbacio je tu ideju, a razlog koji se navodi je to da je verovao da može da se dogovori sa Zapadom, kao i da Amerikanci ipak neće bombardovati Srbiju.

Kuva se u Pragu, predsednik Vučić zatražio ono što nam s punim pravom pripada!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 03.10.2019. 15:10 - 03.10.2019. 15:16 Vučić je istakao da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu.

- Kvačkov je bukvalno prognan iz Beograda i vratio se u Moskvu, a kako je vreme pokazalo, Milošević nije bio u pravu. Moguće je da je kasnije zažalio, ali bilo je prekasno - zaključuje se u tekstu koji je objavio ruski medij.

Diplomata i nekadašnji bliski saradnik pokojnog Slobodana Miloševića, koji je između ostalog bio zadužen za saradnju sa Rusijom, izjavio je juče za „Alo!“ da je vrlo iznenađen napisom ruskih medija.

Pročitajte još:

- Ne mogu ništa da tvrdim, ali bih ukazao na to da је reč o tabloidu koji objavljuje tekstove sa prozapadnom tendencijom koji ruske patriote često zloupotrebljava kako bi im prikačio zavere, a general Kvačkov je veoma pogodna osoba za to. Već je poznat kao ekstremni patriota, hapšen je dva puta, za atentat na ruskog političara i privrednika Anatolija Čubaisa 2005. godine i za pripremu oružane pobune. Prozapadno orijentisane struje mogu lako da ga zloupotrebe jer se i u Rusiji vodi složena unutrašnja bitka. Ali čak i da je došao i sugerisao tako nešto, govorimo o 1995! Godini „Oluje“, Srebrenice i Dejtona. Da li bi iko razuman tada ovde mogao da zamisli da Srbija bombarduje italijanske aerodrome u Evropi? Nismo smeli da intervenišemo u Krajini, a ne u Evropi. Drugo, ako je i bio ovde, stvarno je pitanje da li je Milošević uopšte znao da je Kvačkov u Srbiji, a ne da je odbio njegovu pomoć. Kao bliski predsednikov saradnik o tome čujem prvi put - izričit je naš sagovornik. 

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Ko je Vladimir Kvačkov?

Vladimir Vasiljevič Kvačkov je bivši pukovnik „Specnaca“, koji je sredinom devedesetih bio na čelu odeljenja za specijalne operacije GRU. Tokom istrage i suđenja, od relativno nepoznatog penzionisanog pukovnika specijalnih snaga postao je javna ličnost, koju su mnogi smatrali narodnim osvetnikom i herojem. Iz vojne službe povukao se 1998, nakon čega je postao naučni saradnik u Centru za vojna i strateška istraživanja u Ministarstvu odbrane Rusije na teoriji i praksi modernog gerilskog ratovanja. Prema novinama „Rosijskaja gazeta“, Kvačkov je 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ predočio Slobodanu Miloševiću plan „alternativnog rata“, koji je Milošević, prema istom izvoru, pohvalio, ali i odbio.

Bonus video: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete