Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Tanjug/Tanja Valić
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Tanjug/Tanja Valić

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pročitajte još:

 

Kako se navodi, Rusija je Srbiji pomogla na ekonomskom planu putem raznih ulaganja, projektima, pozajmicama...

"Poznato je da je Rusija na razne načine pomogla i modernizaciju Vojske Srbije koja je u skladu s tom saradnjom nabavila MiG-ove 29, topove, a najavljuje se i skora isporuka tenkova. Srbija je zauzvrat uvek stajala iza Rusije pa je tako bila i jedna od država koja je odbila da uvede sankcije Moskvi. Upravo zbog svega toga Putin u Srbiji ima poseban status i na njega se gleda kao na najvećeg zaštitnika Srba i Srbije. Na sličan način posamatra se i njegova poseta jer mnogi građani Beograda misle da će Rusija pomoći Srbiji na ekonomskom i vojnom planu, ali i da će nekako pomoći da Kosovo ostane deo Srbije", piše list.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Alo!

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Alo!

Međutim, list navodi da ostaje da se vidi koliko je to realno i ostvarivo u sadašnjem odnosu snaga i uticaju u Evropi i svetu.

"Svestan snage i moći Rusije, ali i svoga položaja u EU i svetu, Vučić već nekoliko godina manje ili više uspešno balansira između Rusije i EU. Srbija ima posebne odnose s Rusijom što službeni Beograd i ne krije, ali u isto vreme članstvo u EU, što su takođe više puta naveli, dugoročan im je i strateški cilj. Svega toga svesni su i u Briselu i Vašingtonu koji za sada na takvu politiku Beograda gledaju s više ili manje odobravanja, ali za sada bez jasne odrednice Srbiji želi li da se okrene Moskvi ili EU.

Preporučujemo i ovo:

 

Kako god, Putin u Beograd dolazi ističući dugogodišnje dobre odnose dve države koji su iz godine u godinu sve bolji i sve važniji. U intervjuu srbijanskim dnevnim listovima Putin je rekao da su u usponu bilateralne veze u svim sferama i da se povećava i robna razmena. Ona je 2017. godine iznosila dve milijarde dolara, a nastavila je rasti i prošle godine. Ruska ulaganja u srpsku ekonomiju premašila su iznos od četiri milijarde dolara. Ostvarena je i saradnja ruskog koncerna Gazprom i NIS-a koja je, kako je naveo Putin, omogućila srpskoj kompaniji da postane lider na energetskom tržištu balkanske regije. Najavljeni su i novi projekti i nova ulaganja Rusije u Srbiju koja će, kako se očekuje, pomoći razvoju i rastu srpske privrede", piše "Večernji list".

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tanjug

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Tanjug

Zanimljivo je i da sajt "Index" prati uživo dešavanja iz Beograda. Sajt navodi da je oko 100.000 Srba dočekalo ruskog predsednika.

"U fokusu dvojice predsednika biće, među bilateralnim temama, i aktuelna situacija u regiji, pre svega pitanje Kosova, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje i pruža podršku Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama", piše "Index".

 

Pod naslovom "Srbi Putinu daruju štene" sajt "24 sata" izveštava o poklonu Aleksandra Vučića Vladimiru Putinu i navodi da pas po imenu Paša već ima i spreman pasoš. "24 sata" navode i da su u Beogradu "neviđene mere bezbednosti".