Sonja Karadžić
AP
Sporazum

alo.rs

Sporazum, Foto: alo.rs

- Mi već 22 godine pričamo o tom dokumentu, kad-tad će se utvrditi istina, sigurna sam u to - kaže Sonja Karadžić Jovičević za “Alo!” i dodaje:

- Uporno ponavljamo da je moj otac izigran, da su ga Holbruk i međunarodna zajednica prevarili. Znamo da postoji taj sporazum, jer ga ne bi povlačili iz čista mira da nije bilo takve ponude. Znam svog oca, on to jednostavno ne bi uradio. Mnogi su pokušali da podvale Radovanu poturajući razne lažne sporazume, ali nema razloga da ne verujem Krajišniku - kaže za naš list ćerka Radovana Karadžića i potpredsednica Skupštine Republike Srpske.

Sporazum

alo.rs

Sporazum , Foto: alo.rs

Momčilo Krajišnik, koji je jedan od potpisnika tog dokumenta, objavio ga je u svojoj knjizi “Jači od sile i sudbine”.

- Ovo je finalna verzija sporazuma Ričard Holbruk - Radovan Karadžić i dat je u javnost, a drugi deo sporazuma je tajna. U ovom prvom delu se govori da se Radovan Karadžić povlači iz javnosti i odriče svih funkcija i da neće ometati sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a u drugom delu sporazuma se kaže da će Amerika amnestirati Karadžića od odlaska u Hag. To je tajni deo, a pisani ne postoji, jer je to tražio Holbruk, da ne bi, kako je rekao, dezavuisao Haški tribunal - kaže Krajišnik za “Alo!” i dodaje:

Kolabirao u ćeliji: Radovan Karadžić

Associated Press

Radovan Karadžić, Foto: Associated Press

- Holbruk je rekao: “Nemojte da to radimo zbog Haga, to ćemo mi diplomatijom uraditi”, i zbog toga je taj deo tajan. Ovaj prvi javni deo je napisan i urađen pred Holbrukom, koji je sa nama pregovarao, a tu smo bili Slobodan Milošević, Aleksa Buha, Milan Milutinović, Biljana Plavšić i ja. U diplomatiji se dešavaju i takve stvari da se ne napiše i ne objavi sve što se ugovori. Holbruk je tražio Karadžićevo povlačenje sa svih funkcija, a garantovao mu je da će za njega Hag biti prošlost, što je tada i dogovoreno - kaže on.

U dokumentu se navodi da je sporazum potpisan jula 1996, kada je Karadžić već bio u bekstvu.

Kada se Karadžić 2008. pojavio u Haškom tribunalu, pozvao se na sporazum sa Holbrukom, ali je Holbruk brzo demantovao postojanje takvog dogovora, a pretpretresni sudija Alfonso Ori nije dozvolio Karadžiću da kaže šta su bile obaveze SAD po tom sporazumu i tada su počele spekulacije da li je postignut taj sporazum.

Aleksa Buha, bivši ministar inostranih poslova Republike Srpske, ranije je izjavio da je zajedno sa Momčilom Krajišnikom i Slobodanom Miloševićem u noći između 18. i 19. jula 1996. u Beogradu potpisao taj sporazum.

Stanišić helikopterom nosio dokument na potpis

Brat Radovana Karadžića kaže za “Alo!” da to što je Holbruk nudio Karadžiću znaju i ptice na grani.

“To je jedna velika istina, koju su svi potvrdili, od Miloševića pa nadalje. Jovica Stanišić je helikopterom išao i nosio taj dokument da Radovan potpiše. I sam Haški tribunal u obrazloženju presude rekao je da je postojao dokument i dogovor sa Holbrukom, ali da to kao ne osbobađa Karadžića odgovornosti, iako je u tom dokumentu lepo napisano da će Radovan biti oslobođen od gonjenja. Kada je Radovan ispoštovao dogovor, oni su nastavili po svom i to šalje poruku svima koji će u budućnosti praviti dogovore s Amerikancima da vode računa, jer oni očito traže da samo druga strana ispoštuju dogovor, a oni ne”, rekao je on.

 

Komentari (7)

goga

03.08.2017 21:08

A kada ce da odgovara Radovanov brat za saobracajku u kojoj je poginula devojka? Taj sporazum nije potpisao Holburk!

box

04.08.2017 06:40

@goga - Treba da odgovara Radovanov brat,ali kada ce da odgovara Zeljkov sin koji je ubio dete i pobegao sa lica mesta.

grujo

03.08.2017 21:15

Znam da postoji. Citao sam ga. napisan je cirilicom i ti na engleskom jeziku.

KinezBlok70

03.08.2017 23:57

I sta zelis sada prestaviti cuvenog Dr Dabica kao nekoga spokojnika,ili pak zelis priznati njegov zlocin nanet Srpskom narodu ?.Radovan Karadzic je obrukao pravoslavlje..

Žeks

04.08.2017 05:42

Taj dokument je čist primer kako je Srpska stvarana i rastvarana, sklapanjem kojekakvih dogovora posle prethodnog teranja inata. Pitam se kad će na videlo da isplivaju dokazi o ratnoj izdaji prilikom Bihaćke kontraofanzive i Iranskog novca koji je odleteo na Pale. Holbruk je mala maca za Balkanske krimose. Pozdrav!

Peki

04.08.2017 06:26

A znači pravio je dil sa Amerima? Zašto je pravio dil ako je nevin?

Paja original

04.08.2017 07:41

Posto Paja ima pamcenje koje ne bledi, doticnoj je pas prevozen avionom iz Sarajeva dok je bilo u okruzenju od strane Srba. Njen otac je obican zlikovac i sluga Slobodana Milosevica i Mire Markovic, kao i svi koji su danas na vlasti u Srbiji.