Aleksandar Vučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Cilj svih poteza Prištine, uključujući pokušaje da primora Srbe sa severa KiM da kupuju albansku, a ne srpsku robu, zabranu slobode govora i hapšenje i proterivanje svih koji se protive njenoj politici, jeste da uspostavi kontrolu nad severom i da protera Srbe sa cele teritorije Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Postavlja se pitanje zašto to Priština radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji te mere podržavaju i šta je ono što mi možemo da uradimo, rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji.

Aleksandar Vučić

Tanjug

On je istakao da je situacija na severu KiM sve teža, a u političko - bezbednosnom smislu "složena i kompleksna".

Teškoće sa snadbevanjem robom počele su, objasnio je, odmah posle uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

"Transport je bio prebačen na alternativne puteve. Kada neko uvede takse od 100 odsto, on vam je zabranio trgovinu. Niko nije spreman da plaća duplo veću cenu za jedan artikal", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On kaže da je Srbija pronalazila alternativne načine da pomogne svom narodu na severu KiM i da su od uvođenja taksi do danas Albanci zaplenili 16 kamiona sa robom, a da su svi vozači prevođeni i maltretirani.

"Više od polovine vozila oduzeto je u poslednjih mesec dana, zato što rade u zelenom pojasu uz administrativnu liniju. U Zubinom potoku oduzeta su četiri kamiona, Leposaviću osam kamiona, u Sočanici dva kamiona, u Kosovskoj Mitrovici dva kamiona. U 14 kamiona nalazili su se prehrambeni artikli i u dva stočna hrana, dok je na jedan kombi pucano, 11. jula u selu Jiošanica, opština Leposavić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas, povodom dogovora oko novih čelnika institucija EU, da situacija oko Kosova i Metohije ostaje teška i da se ona ne rešava ako imate dva ili tri čoveka na svojoj strani, već samo dogovorom Srba i Albanaca.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je, upitan da li će njegovi bliski odnosi sa novoizabranim funkcionerima EU srpsku poziciju učiniti lakšom u budućim pregovorima o članstvu, kao i kako vidi izbor Španca, Katalonca, ali protivnika seceonizma za novog šsefa diplomatije Unije, istakao da dobri lični odnosi jesu važni, ali da oni neće opredeljivati politiku prema nama i njima.

„Postavljanje Španca na mesto visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU za nas je dobra vest. Ali, mi smo imali velike prijatelje u Žan Klodu Junkeru i Donaldu Tusku, i teško da će nam se takva situacija ponoviti“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ni aktuelna visoka predstavnica Federika Mogerini nije bila protiv nas, a ni za nas.

„Situacija ostaje teška. Ne rešava se to time da imate dva ili tri čoveka na svojoj strani, već samo dogovorom Srba i Albanaca. Ako to ne rešimo, stanje može da ide u drugom smeru“, upozorio je on.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

Srećko

03.07.2019 14:42

Samo mirom do rešenja.