Aleksandar Vučić
Tanjug/Rade Prelić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

* Mali Šengen veoma loše dočekan u regionu 

* Analitičari smatraju da je cilj da se plan predsednika Vučića osujeti, a on svrgne sa vlasti 

* Branko Radun smatra da mnogi centri moći imaju interes da Balkan ostane bure baruta

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o „malom šengenu“ pokrenula je pravu obaveštajnu ofanzivu u regionu s ciljem da se ona osujeti, Srbija oslabi, a Vučić svrgne s vlasti, upozoravaju analitičari IFIMES (Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani).

U najnovijoj analizi „Zapadni Balkan 2019: Balkanska inicijativa za 21. vek“ navodi se da su pojedine obaveštajne strukture iz Crne Gore, Albanije i tzv. države Kosovo, ali i deo srpskih medija, angažovani na zaustavljanju realizacije balkanskog "mini šengena“ s ciljem izazivanja nestabilnosti i krize u Srbiji i svrgavanja aktuelne vlasti.

Sve srpske službe alarmirane - U pitanju je opstanak zemlje!

AUTOR: Alo.rs/ Informer/ M. G. DATUM I VREME: 20.11.2019. 12:03 - 20.11.2019. 12:18 Snimak koji je jutros objavljen u gotovo svim srpskim medijima, a na kome se vidi kako navodno ruski obaveštajac daje novac jednom navodno visokopozicioniranom srpskom zvaničniku, delo je jedne zapadne obaveštajne službe.

- Pojedine obaveštajne i kriminalne strukture iz Crne Gore, Albanije i Kosova bliske su vlastima u sve tri zemlje, a i određeni delovi međunarodne zajednice i sa Istoka i sa Zapada učiniće sve da zaustave uspostavljanje „malog šengena“, kao i da proizvedu nestabilnost i krizu, pre svega u Srbiji, i na taj način da pokušaju na nelegalan način da promene vlast u toj zemlji - navodi se u ovoj studiji.

Analitičari IFIMES kažu i da se delu medija u Srbiji „upumpavaju“ značajna sredstva da bi se proizvodile i kreirale nove afere i tako pokazalo da Srbija nije stabilna i bezbedna zemlja, koja je pouzdan partner EU i SAD.

- Režimima u Podgorici i Prištini, koje simbolizuju Milo Đukanović (DPS) i Hašim Tači (DPK), odgovara zaoštravanje odnosa i konflikt, a ne saradnja, jer su zaoštravanje i konfrontacija u regionu njihovo prirodno stanje koje ih održava na vlasti - ocenjuje su u analizi.

Pročitajte još:

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da je u toku hibridni rat protiv Vučića, koji se inicijativom "mali šengen“ nameće za lidera ne samo Srbije već i celog regiona.

- Mnoge obaveštajne strukture, pre svega iz regiona, za krajnji cilj imaju svrgavanje Vučića, koji je personifikacija moderne i snažne Srbije. Svi koji ne žele kompromis, već nameću rešenje za KiM u kojem Srbija ne bi dobila ništa, žele da vide njegov odlazak s vlasti. Metodi koji se primenjuju su psihološko-propagandno delovanje, politički pritisci, širenje lažnih vesti, izazivanje veštačkih kriza i drugi elementi hibridnog rata - objašnjava sagovornik.

Branko Radun

Youtube Printscreen

Branko Radun, Foto: Youtube Printscreen

Politički analitičar Branko Radun smatra da je analiza IFIMES tačna, jer mnogi centri moći imaju interes da Balkan ostane bure baruta.

- Protivnici balkanskih integracija su Aljbin Kurti i njegovi mentori, ali bez Vašingtona, koji nema ništa protiv „malog šengena“. Mnogi smatraju da bi ta inicijativa dovela Srbiju u poziciju da bude pravi centar regiona, što se, naravno, ne sviđa svima. U komplikovanim igrama, u kojima svako gleda svoj interes, i ova inicijativa služi da neko nekoga neutrališe - objašnjava Radun.

Bonus video: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost