Irena Vujović
Ministarstvo zaštite životne sre
Irena Vujović

Ministarstvo zaštite životne sre

Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka Vujović je predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti. Dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, Vujović je zatražila od nadležnih kolega da svako u svom resoru već u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se na tehničkom nivou pristupilo ovom problemu i mapirale divlje deponije.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore prof. dr Ratko Mitrović predložio je formiranje komisije za razmatranje problema u cilju definisanja dalje saradnje. Državni sekretar u tom ministarstvu prof. dr Danilo Mrdak dodao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali i poručio da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Irena Vujović

arhiva

Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom za regulisanje ovog problema tri države apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

Regionalna saradnja je imperativ, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Кošarac. On je istakao da je važno što postoji politička odluka da se ovaj problem rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su ostale mrtvo slovo na papiru.

Irena Vujović

arhiva

Irena Vujović, Foto: arhiva

Učesnici sastanka su se složili da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine, kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama.

Ministarka Vujović je još jednom ukazala na hitnost rešavanja problema otpada na Limu i Drini i pozvala na saradnju kolege na republičkom nivou, kao i jedinice lokalne saomouprave koje se nalaze u slivu reka.

Vujović je dodala da je u toku uklanjanje više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, o čemu je detaljnije govorio i direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović, čije ekipe uz logističku podršku EPS-a izvode radove na terenu.

Pročitajte: