H-145M, helikopter, MUP Srbije
MUP Srbije
H-145M, helikopter, MUP Srbije

MUP Srbije

H-145M, helikopter, MUP Srbije, Foto: MUP Srbije

 

* Francuski predsednik biće u poseti Srbiji 15. i 16. jula

* Helikopter nadleće Palatu Srbija

* Podignuto 4.000 specijalaca

 

Osim predsednika Vučića, ispred nekadašnje zgrade SIV-a, francuskog predsednika dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, pojedini narodni poslanici, predstavnici parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, istaknuti umetnici i dobitnici francuskih odlikovanja.

Makron, Vučić

Tanjug

Makron, Vučić, Foto: Tanjug

Bio je prisutan i veliki broj članova francuske delegacije sa kojima su predsednici takođe nakratko porazgovarali, "narusivši" uobičajeni protokol.

Predsedniku Srbije raportirao je komandant počasne garde Dragan Jakovljević.

Palatu Srbija nadletao je jedan helikopter.

Makron, Vučić

Tanjug

Foto: Tanjug

Vučić i Makron zatim su se uputili na sastanak u užem formatu.

Oni će prvo razgovarati u četiri oka, potom će biti potpisan niz bilateralnih dokumenata i održan sastanak delegacija dve zemlje.

Pred početak konferencije za medije, Vučić i Makron će razmeniti pet sporazuma, a ukupno će biti potpisano više od 20 dokumenata, koji se u najvećoj meri odnose na ekonomiju, ali i na naoružanje, vojnu opremu, infrastrukturu i kulturu.

Oko 16.45 časova očekivalo se obraćanje dva predsednika, ali je ono pomereno.

Makron, Vučić

Tanjug

Makron, Vučić, Foto: Tanjug

Vučić i Makron će, zatim, u Palati Srbija obići izložbu "Srbija i Francuska u dokumentima Arhiva Srbije 1804-1918", kao dokaz da odnosi dve zemlje potiču od Napoleona i Karađorđa.

Makronovu posetu Beogradu prati veliki broj domaćih, regionalnih i francuskih medija - akreditovano je njih skoro 600, od čega 30 medijskih kuća iz Francuske, a obraćanje dva predsednika prenose i francuska i srpska nacionalna televizija.

Pročitajte i:

Nakon dočeka i sastanaka u Palati Srbija, Vučić i Makron uputiće se na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918.

Dva predsednika će zatim u Aleji velikana položiti cveće na grob Milunke Savić, najodlikovanije žene za zasluge u Prvom svetskom ratu, koja je ponela i francuski Orden Legije časti.

Nakon toga će, oko 19 časova, na Kalemegdanu biti položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuske i tu će se dvojica predsednika obratiti okupljenim građanima, a očekuje se da će biti više hiljada ljudi.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Poseta predsednika Francuske, prva je od decembra 2001. godine i dolaska tadašnjeg predsednika Žaka Širaka, a dešava se u godini u kojoj Srbija i Francuska obeležavaju 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Makrona u Beogradu čuva 4.000 specijalaca, a mere bezbednosti su na najvišem nivou, kao i uvek tokom poseta visokih stranih državnika.

Sve detalje posete uživo možete pratiti ovde: