Hašim Tači
EPA/JERRY LAMPEN
Hašim Tači

EPA/JERRY LAMPEN

Hašim Tači, Foto: EPA/JERRY LAMPEN

Tužilaštvo smatra da bi Tači mogao da pobegne i da se skriva bilo gde u svetu jer, kako stoji u podnesku koji je specijalni tužilac Džek Smit uputio sudu, on ima jake kontakte i jatake u mnogim državama, ali i pristup brojnim fondovima iz kojih bi se finansiralo njegovo skrivanje.

Kako se navodi u podnesku tužioca Smita, u koji je „Alo!“ imao uvid, Hašim Tači mogao bi godinama da se skriva i da izbegava suđenje, kao što je to radio Radovan Karadžić.

- Ukoliko bude pušten da se brani sa slobode, njegov status poznate međunarodne ličnosti može mu omogućiti da uspešno izbegava pravdu. Poznati su slučajevi Radovana Karadžića i Čarlsa Tejlora koji su svoje resurse koristili za dugogodišnja skrivanja i izbegavanja pravde - navodi se u pismu koje je tužilac Džek Smit poslao sudiji u Hagu.

Radovan Karadžić

Profimedia

Radovan Karadžić, Foto: Profimedia

Smit je rekao da bi Tači mogao da pobegne u bilo koju državu u svetu i da se tamo skriva kod svojih pristalica. Samo mali broj država, navodi Smit, ima potpisan sporazum o ekstradiciji sa Prištinom, tako da bi Tači potpuno nesmetano mogao da boravi u državi u kojoj se skriva.

- To što se Tači predao kada je dobio poziv od suda ne znači da on ne želi da pobegne. Predao se jer je znao da nije mogao da pobegne u tom trenutku jer je već bila počela akcija njegovog privođenja. Takođe, znao je da bi bio uhapšen najkasnije u roku od 24 sata. On nije imao drugog izbora nego da se mirno preda. Sve njegove izjave govore o tome šta on zapravo misli o sudu pred kojim mu se sudi - navodi tužilac Smit.

U podnesku se navodi da Tači ima izuzetno jake kontakte i mrežu podrške i da je više puta javno pokušao da delegitimizuje Specijalni sud u Hagu. On je, navodi tužilac Smit, ulagao napore da ometa istragu i zastrašuje svedoke koji svedoče protiv njega i drugih pripadnika OVK.

Tužilac Džek Smit smatra da bi puštanje Tačija na slobodu omogućilo da on počini i druga krivična dela.

- Zbog prirode optužbe za udruženi zločinački poduhvat, klime koja vlada na Kosovu, ali i zastrašivanja svedoka koji svedoče protiv njega i drugih pripadnika OVK, Tači ne bi smeo da bude pušten na slobodu jer bi mogao da počini druga krivična dela - navodi tužilac u dopisu koji je poslao sudu u Hagu.

On smatra da kosovska policija nije spremna da nadgleda kretanje Hašima Tačija u slučaju da bude pušten na slobodu. Smit kaže da KP jeste asistirala tokom njegovog privođenja ali da je jasno da ova služba ima ograničene mogućnosti zbog Tačijevog autoriteta i statusa koji uživa. Zbog svega navedenog, Specijalno tužilaštvo u Hagu od suda zahteva da u potpunosti odbije Tačijev zahtev da mu se omogući odbrana sa slobode.

Zločinac zapošljavao svedoke

Hašim Tači je godinama zastrašivao svedoke, a mnogi od njih su ubijeni ili su nestali bez traga. Veoma često koristio je i druge metode kojima je svedoke onemogućavao da svedoče protiv njega i drugih pripadnika OVK. Poznato je da je velika novčana sredstva delio ljudima od kojih je tražio da na sudu promene iskaz ili da svedoče u njegovu korist. Mnoge od svedoka je zaposlio, kao što je komandant OVK za zonu Klečke Naser Šalja kojeg je Tači udomio u Kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine. Poznat je i slučaj kada je zaposlio Fljakrona Šalju, sina pripadnika OVK Hadžije Šalje. On je postavljen za konzula u Pragu.

- Kada se ovo dešava, onda je jasno da Tači i njegova mreža namerno ciljaju ove ljude i nude im pomoć. Ometa napredak krivičnog postupka vršeći pritisak na svedoke, saučesnike ili žrtve - naveo je Smit.