Aleksandar Vučić, Hašim Tači
Alo
Nišanili ih isti ljudi: Đukanović i Vučić

Tanjug

Nišanili ih isti ljudi: Đukanović i Vučić, Foto: Tanjug

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Iz istog razloga u tekstu deklaracije nigde ne se na navode imena država Zapadnog Balkana niti se koristi izraz država, već se govori o "zapadnobalkanskim partnerima".

U video konferenciji će učestvovati i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Vučić u Davosu sa Andrejom Plenković

Printskrin

Vučić u Davosu sa Andrejom Plenković, Foto: Printskrin

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, u ime Hrvatske, kao predsedavajuće Saveta EU.

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

"Evropska unija još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi, kao svom čvrstom strateškom odabiru", kaže se u nacrtu Zagrebačke deklaracije, u koju je hrvatska agencija imala uvid.

Konkretnije, o proširenju nema ništa u tekstu, a više zvaničnika EU je u susret konferenciji reklo da proširenje nije tema, već paket pomoći EU.

Nekoliko zemalja, inače, prilično je skeptično prema daljem proširenju, poput Danske, Holandije, Švedske, Francuske i donekle Nemačke, navodi HINA.

S obzirom na takve okolnosti, nacrt usuglašenog teksta Zagrebačke deklaracije najviše je što se moglo dogovoriti u ovom trenutku, navodi jedan diplomatski izvor, prenosi agencija.

Komentari (5)

Cojle

05.05.2020 18:51

Pre bih rekao da su svi degradirani na nivo Kosova. Svi će biti jednako obeleženi svojim imenom bez državnih oznaka.

Tole, Policija

05.05.2020 18:54

Bravo, ala smo ih ponizili samo tako nastavite, neće izdržati, svaka čast gospodinu Vučiču.

sponzoruše

05.05.2020 22:27

Znači...likovi na tom sastanku ne predstavljaju nikog (obzirom da nemaju obeležja) osim samih sebe...kakvo poniženje...demokratsko...

Luka

05.05.2020 22:28

Ovo je ipak ustupak Kosovu,jer sve druge zemlje Baklana su medjunarodno priznate i prihvacaju da se ne postavi njihov drzavni naziv,kako bi se naslo rjesenje za prisustvo medj.nepriznatog Kosova.

Dragan

08.05.2020 05:20

Citiram "predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, prenela je HINA" Cista laz! Hrvatska je priznala K O S O V O. Za nju ne posoje nekakve privremene institucije! Za HRVATSKU postoiji REPUBLIKA KOSOVO! Svidjalo se to ili ne srbiji nema veze! .