Goran Petronijević
Alo.rs/Masanori Jošida
Goran Petronijević

Alo.rs/Masanori Jošida

Goran Petronijević, Foto: Alo.rs/Masanori Jošida

* Advokat Goran Petronijević dao svoju verziju Haradinajeve ostavke

* Smatra da je to predstava Vašingtona 

* Igru i podršku Haradinaju pruža onaj deo američke državne administracije koji je ostao od demokratske stranke

 

Tim rečima bi, ukratko, mogao da se sumira razgovor „Alo!“ s advokatom Goranom Petronijevićem, koji je ubeđen da je ostavka Haradinaja i njegov odlazak u Hag na saslušanje po pozivu Specijalizovanog tužilaštva za Kosovo obična predstava po scenariju Vašingtona, kojom pokušavaju da kupe vreme i odugovlače rešenje kosovskog pitanja.

PREDLOŽENO NOVO REŠENJE ZA KOSOVO Srbija da s Albanijom menja teritorije, dobija Skadar i izlaz na more!

O tome da li je opravdana medijska euforija u Srbiji koja je ispratila dešavanja oko Haradinaja, eminentni poznavalac haških prilika smatra da je previše pažnje posvećeno najobičnijoj ofsajd zamci.

- Ili su Amerikanci spremni da žrtvuju Ramuša Haradinaja i da mu ponude izlaz iz situacije negiranja bilo kakve mogućnosti ukidanja taksi zarad nastavka pregovora, ili je reč o strategiji SAD usmerenoj na upravljanje, odugovlačenje i opstrukciju rešavanja kosovskog problema - započinje razgovor Petronijević i nastavlja:

- Igru i podršku Haradinaju pruža onaj deo američke državne administracije koji je ostao od demokratske stranke. Očigledno je da Bolton i Tramp nemaju takav odnos prema Albancima i da pod njima ne mogu da naprave onako velike zaokret kao u doba Klintonovih, koji su „rešenje problema Kosova“ u jednom trenutku pretvorili u porodično pitanje.

 

Ramuš Haradinaj

EPA/KOEN VAN WEEL

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Kako demokratskom ogranku može da odgovara odlazak njihovog čoveka sa čela lažne države koju su sami napravili? 

- Pretpostavljam da, s obzirom na to da idu izbori, oni veruju da će Tramp izgubiti i da će Bajden, koji je ideolog stvaranja države Kosovo, biti sledeći američki predsednik. To je dvostruka loša procena.

Na međunarodnom i unutrašnjem političkom planu, bez obzira na to ko će biti predsednik, geopolitika će se menjati, ali na štetu Amerike. To je trend. I traje već 15 godina. SAD gube svoju poziciju u svetu. Druga loša procena demokrata je što veruju da će Tramp izgubiti izbore. Oni potcenjuju njegove veoma ozbiljne ekonomske uspehe na unutrašnjem planu, što na izborima može da bude presudno.

Znači Haradinaj samo vezuje konja gde mu gazda kaže?

- Kosovo tu uopšte nema mogućnost da misli. Oni jednostavno nemaju izbora, osim šta im Amerikanci kažu. Haradinaj mora da pita šta će da doručkuje a ne nešto drugo. Taj stepen zavisnosti, lojalnosti i poltronstva prema SAD pitanje je da li je promenjen ili je takav bio i u vreme kada je činio zločine. Iako prvo čovek BND, shvatio je da Nemačka nema uticaj i da patronat Kosova treba da bude SAD, a ne EU. Svoju poziciju verbalizovao je kroz odnos prema funkcionerima EU koji su učestvovali u pregovorima, a koje je poprilično ponizio stavom „ko ste vi, vi ništa ne odlučujete“. Suštinski je rekao istinu i o EU koja je okupirana od Vašingtona, ogolivši je stavom „vi ne odlučujete o tome, SAD odlučuju, vi ne smete ništa da radite dok vam oni ne kažu i ja neću da primam naredbe od posrednika, već direktno od gazde“.

Goran Petronijević

Alo.rs/Masanori Jošida

Goran Petronijević, Foto: Alo.rs/Masanori Jošida

Gde se tu uklapa Specijalizovano tužilaštvo za Kosovo?

- Postoje godinama, a nisu uradili apsolutno ništa. Pritom je novi tužilac, Amerikanac Džek Smit bio tužilac Haradinaju u prethodnom postupku. I njegov prethodnik bio je Amerikanci. Otud i američka strategija - otići ćeš gore, daćeš ostavku da napraviš sebi poene na unutrašnjem političkom planu, raspisaćeš izbore za šest meseci, za to vreme neće biti pregovora, EU neće moći da pritiska da se nešto uradi, biće mrtvi pregovori, potom ćeš raspisati nove izbore, a bićeš znatnije jači nego pre ostavke... 

Čega su se uplašili?

- Strategija dobijanja na vremenu jer su naslutili da je Makron izgleda bio spreman da malo omekša Nemačku u pregovorima u korist Srbije. A i u jednom trenutku Hašim Tači je taktizirao s idejom o podeli, i to je sada vrlo izvesno da nije licemerna igra dobrog i lošeg policajca između Haradinaja i Tačija, već da je realni razlaz politike ove dvojice. Haradinaj odbacuje svaku mogućnost podele i drži sankcije. 

Ramuš Haradinaj

Profimedia

Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

Ko je odgovoran što je Haradinaj slobodan čovek? Kako je uspeo da se iščupa iz svih zlodela. Znamo za svedoke, uništene dokaze… ali čini se da tu ima još nečeg u pozadini?

- U vreme kada je Karla del Ponte bila glavni tužilac, njen saradnik Džefri Najs bio je i u nekom odnosu s Albancima. Ubeđen sam da su Šiptari imali plaćen lobi ne samo u Americi već i ozbiljan upliv kroz korupciju i u tužilaštvu i u Tribunalu. Nisu koristili samo svoje američke veze već i svoje posebne veze. Pre godinu dana Tači i Najs su se sporečkali oko nekakvog novca. Bivši tužilac tvrdio je da mu duguju 500.000 evra i tražio od Albanaca da mu plate, da bi se ispostavilo da je novac bio najverovatnije fingirani dug za navodnu redakciju knjige o Tačiju. Verujem da je Najs prodavao Albancima dokumenta do kojih je dolazio kao zamenik glavnog tužioca u procesu Slobodana Miloševića, koji je u najznačajnijem delu bio vezan za događaje na Kosovu i da se taj dug upravo odnosi na to. Nema ni traga redakciji knjige od 500.000 evra. Ili je, možda, reč o fingiranju nekog drugog dužničkog odnosa. Najs je sad njihov advokat.

SKOT POKUŠAVA NA SVE NAČINE! Američki ambasador se ponovo meša u kosovsko pitanje, a sada ima NOVI TRIK!

Da li je potpuno iluzorna ideja da će neko da odgovara za srpske žrtve na Kosovu?

- Veoma je značajno, kad me pitate koji su razlozi oslobađanja Haradinaja, da se pomene i ponašanje naših vlasti tada u Beogradu. Pre svega Ministarstva pravde i tadašnjeg ministra Vladana Batića. Mi smo Ministarstvu preko suda u Peći dostavili svu moguću dokumentaciju koju smo imali vezano za zločine na Kosovu, od kojih je 90 odsto imalo veze sa Haradinajem. Zajedno smo selektovali i sklapali dokumenta, odlično znam svaki papir koji je spakovan i poslat. Dokumenta suda, vojne službe bezbednosti, generala Delića i drugih, dokazi koje su dostavljali novinari, pa i deo sudske logistike drugih predmeta. U tom trenutku Haradinaj na slobodi formira privremenu vladu Kosova i u okviru te vlade participira i kosovski ogranak Batićeve partije. Paralelno, u Beogradu Batić šalje naše dokaze u Hag i najavljuje kako će da „sahrani“ Haradinaja. Da bi se ispostavilo, kada je obnovljen postupak i kada su nam se direktno obratili istražitelji Haškog tribunala, znajući da smo participirali u prikupljanju dokaza, da smo gomilu dokumenata koje su nam zatražili na uvid zapravo već predali našem ministarstvu! 

Hoćete da kažete da je neko u našem ministarstvu vršio selekciju, sklanjao, prikrivao i nije poslao Haškom tužilaštvu ključne dokaze protiv Haradinaja?

- Da, Beograd je učestvovao u tome. A ispričaću vam još jedan značajan događaj. Svojevremeno sam pružio logistiku ruskoj ekipi Prvog kanala Ruske televizije koju je vodio Jevgenij Baranov, inače veliki poznavalac prilika na Kosovu, kada je, mislim 2010. godine, išao u Prištinu da intervjuiše Haradinaja. Posle razgovora pitao sam ga o impresijama, što je iskoristio da mi ispriča deo koji Haradinaj nije želeo da bude snimljen. Nakon što su isključili kamere Baranov ga je otvoreno pitao: „Kako ste uspeli da budete oslobođeni“, a Haradinaj se samo nasmejao i rekao: „To pitanje postavite Beogradu.“

Pod strahovitim smo pritiskom

Ako se geopolitički stvari odvijaju u našu korist, čemu presing da se reši pitanje Kosova?

- Nama neće biti isto ako u SAD pobede demokrate kao kad je pobedio Tramp, to je sigurno. Ali, ako se gleda novi geopolitički trend jačanja Rusije, Kine i ostalih, a slabljenje SAD i sužavanje njihovog globalističkog gledanja na svet po pitanju moći i interesa, mislim da ćemo se naći u poziciji koja je makar za nijansu bolja od položaja u kojem smo sad. Ne treba žuriti, ali naš državni vrh je pod strahovitim pritiskom, pretnje su sa svih strana, plus pritisci EU oko otvaranja poglavlja.

 

O Radi Trajković i Haradinaju

Petronijević podseća da je i Rada Trajković, nekadašnja potpredsednica Batićeve stranke (DHSS), bila ujedno i šef poslaničke grupe koalicije „Povratak“ u Skupštini Kosova, u periodu od 2001. do 2004. godine.

- Nakon raspada koalicije zalagala se za izlazak na parlamentarne izbore u oktobru 2004. bez obzira na tadašnji stav da Srbi ne izađu na izbore uopšte, zbog prethodnog martovskog pogroma. Iz arhive saznajem da je za svoj angažman dobila i određena finansijska sredstva od OEBS-a, a, inače, u to vreme, bila je u Batićevoj stranci i sarađivala sa Ramušem - prenosi Petronijević

 BONUS VIDEO: