Aleksandar, Danilo i Andrej Vučić
Alo / M. Jošida
Aleksandar, Danilo i Andrej Vučić

Alo / M. Jošida

Aleksandar, Danilo i Andrej Vučić, Foto: Alo / M. Jošida

- Čvrsto verujem da smo dokazali njihovu umešanost i da su kršili zakon, zloupotrebljavali sistem. Država počiva na poverenju da naši državni organi vode računa o svakome od nas i da se zakon bezuslovno poštuje. Kada se to poverenje izigra, onda smo u problemu i moramo da ga vratimo, a način je da oni koji su izigrali budu kažnjeni i da se ovo nikada više ne ponovi - kazao je on TV „Prva“.

Prema njegovim rečima, policija je nedvosmisleno pokazala da je postajala zloupotreba sistema i da su se prisluškivali ljudi koji nisu morali i trebali da se slušaju, ali su stavljeni na mere zato što se znalo da će biti u komunikaciji s Vučićem i članovima njegove porodice.

Aleksandar Vulin

ALO Ognjen Radosevic

Aleksandar Vulin , Foto: ALO Ognjen Radosevic

Vulin je naglasio da praćenje kontakata Vučića i članova njegove porodice nije samo kršenje njihovih ljudskih prava, već i ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti.

- O motivima prisluškivanja istraga i sudski postupak će reći da li je to rađeno samo iz glave nekog funkcionera MUP-a ili možda uz podršku nekoga iz inostranstva. Postoje nadležne službe koje će se baviti i bave se time - rekao je Vulin i naglasio da u 1.572 prisluškivana razgovora nije bilo ni jednog inkriminišućeg.

Predrag Jeremić, novinar i urednik portala „embargo“, poručuje da је posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost poslata nedvosmislena poruka da je odzvonilo organizovanom kriminalu u Srbiji, da su mnogi iza rešetaka i da treba očekivati uskoro i nova hapšenja.

- Pre svega onih koji su bili najbitnija karika u formiranju mafije: znači državni nameštenici na uticajnim pozicijama. Ako je javnost očekivala da Vučić izađe sa imenima onih iz državnih struktura koji su davali logistiku za prisluškivanje i pripremu državnog mafijaškog udara - ostali su uskraćeni! Rekao bih s punim pravom, jer to nije posao niti predsednika, niti bilo koga drugog iz izvršne vlasti. To je zadatak specijalnog tužioca, koji će vrlo brzo morati da izađe u javnost sa svim dokazima i imenima državnih, a mafijaških logističara „za šaku evra“. To što je javnost očekivala da se čak zvanično imenuju i neki ministri - nije dobila, ali je dobila i najzvaničnije potvrde, i od ministra policije, da je policijska istraga prisluškivanja završena i da je sve prosleđeno tužiocu: znači i sa imenima svih zaverenika, posebno onih koji i dalje nisu iza rešetaka, a svi već znaju šta su radili. Znači, sad je sve u rukama specijalnog tužioca, koji treba svima nama da obelodani sve one „državne Jude“ koji su omogućili državnu zaveru sa nesagledivim posledicama po sve nas - poručio je on za „Alo!“.

Stefanović: Šta je bio konačni cilj prisluškivanja?

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, poručuje da u ovom trenutku jedini ovlašćen državni organ za davanje pravne kvalifikacije krivičnog dela, a u vezi iznete činjenice i dostavljenog izveštaja MUP-a da je predsednik Republike prisluškivan, jeste Tužilaštvo za organizovani kriminal.

- Pitanje koje se nameće jeste šta je bio konačni cilj neovlašćenog prisluškivanja predsednika Republike. Ukoliko su podaci (tajni vojni, ekonomski ili službeni podaci ili dokumenta) dobijeni ovakvim nezakonitim prisluškivanjem saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaciji moglo bi se raditi o krivičnom delu špijunaža. Takođe, prikupljanje ovakvih podataka (dobijenih nezakonitim prisluškivanjem) moglo bi da se posmatra iz ugla pripremnih radnji, na primer za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcionera, imajući u vidu da su pronađene i dve snajperske puške, ukoliko postoji veza između Belivukove grupe i onih koji su nezakonito prisluškivali, kao i eventualne namere da se izvrši krivično delo napad na ustavno uređenje - kazao je on.

 .

Pročitajte:

Komentari (4)

cirkus

08.03.2021 07:38

A Službe koje i na taj način obezbeđuju Predsednika, nisu radili svoj posao. Sad će uhapsiti kurira Jovicu i deda seru Pericu. Otkud će hapsiti svoje ljude.

dejan

08.03.2021 07:43

fotka...bosanci iz beograda.......na sta lice...

Kostadin

08.03.2021 08:23

Dokle će visoki funkcioneri i većina zaposlenih u MUP-u biti iz BiH ili KiM. Od rata do sad nisi mogao da se upišeš na pravni fakultet ili zaposliš u državnu firmu opd Crnogoraca. Sada su preplavili sve službe Bosanci i Kosovari.

Mile Jagodinac

08.03.2021 08:37

G.Predsednice Vučiću gde su kontrole protiv korupcije? Kokeza kupuje firmu ili otvara vrednu stotinu miliona € i niko ne zna ništa. Mora neko da ispita odakle pare pre zaključivanja afere. Mora da postoji zakon da ne izda građevinsku dozvolu dok ne pokaže poreklo novca.Nema kukanja ima sistem.