Hag se poneo bahato i osiono: Selaković
Mitar Mitrović
Hag se poneo bahato i osiono: Selaković
Hag se poneo bahato i osiono: Selaković, Foto: Mitar Mitrović

Obradović je bio izložen žestokoj „paljbi“ haških sudija i gotovo mu nije bilo dozvoljeno da se na početku rasprave izjasni kao pravni zastupnik države.

Istovremeno, Pretresno veće Haškog tribunala naložilo je Srbiji da na svake dve nedelje, do hapšenja članova SRS-a Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, prilaže Tribunalu „detaljni izveštaj“ o aktivnostima na ispunjenju tog naloga. Ukoliko ne izvrši volju Haga, predsedavajući veću Alfons Ori je naglasio da bi Savet bezbednosti UN, kojem je Tribunal prijavio Srbiju zbog nesaradnje, „mogao preduzeti određene mere“.

Radeta: Nije moj problem!

Raspravu o sopstvenom hapšenju Vjerica Radeta je gledala iz udobne stranačke fotelje. - Ispratila sam prenos iz Haga i ostajem pri stavu da dobrovoljno ne idem. Ovo je očigledno problem Vlade, a na moj - poručila je Radeta za naš list.

 

Ministar pravde Nikola Selaković smatra da se Tribunal prema Obradoviću ponašao „bahato i osiono“.
- To je još jedna velika sramota za Haški tribunal - poručio je Selaković na vanrednoj konferenciji za novinare, naglasivši da će Srbija nastaviti saradnju s Hagom, ali u skladu s državnim i nacionalnim interesima. On je novinarima pokazao odluku Vlade od 8. oktobra 2015, kojom se traži da se zbog lošeg zdravstvenog stanja Zdravko Tolimir, koji je u ponedeljak umro u Hagu, privremeno pusti na slobodu.

- Nije se čuo glas Srbije i čovek je umro. Vlada insistira da se njen glas čuje - poručio je Selaković. On je zapitao da li je to isti Haški tribunal koji je iz razloga teške bolesti vratio lidera radikala Vojislava Šešelja u Srbiju, a kada mu se nije svidelo njegovo ponašanje, traži da se vrati i teška bolest više ne predstavlja nikakav razlog. Selaković je istakao da Vlada insistira da se u saradnji s Tribunalom sasluša njen stav, a ne da se njenom predstavniku ne dozvoljava da završi rečenicu i da se prema njemu ponaša osiono i bahato jer to onda predstavlja postupanje prema Srbiji. Na pitanje da li će i kako Srbija postupati po nalogu Tribunala i da li će obaveštavati o preduzetim merama Tribunal, Selaković je odgovorio da je to i do sada činjeno, ali da je to poverljiva prepiska.

Na ročištu pred Haškim tribunalom predsedavajući sudskom veću nije dozvolio predstavniku Srbije da izloži koje mere je preduzela Srbija povodom zahteva za hapšenje troje članova SRS-a Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića. Veće je naložilo da se oni “bez odlaganja” uhapse, izruče i da se svake dve nedelje Tribunalu dostavlja detaljan izveštaj o postupanju po nalogu. Zahtev za njihovo hapšenje i izručenje podnet je u januaru 2015. zbog optužbi da su ometali postupak protiv Šešelja zastrašujući svedoke.

Radikali neće sami u Hag
Radikali neće sami u Hag, Foto: Vesna Lalić

 

Šešelj posvetio knjigu „ku*vinom sinu Alfonsu Oriju“

Vojislav Šešelj otkriva za „Alo!“ da je sudiji Oriju posvetio čitavu knjigu, čiji je recezent Vjerica Radeta. - Napisao sam knjigu „Holandski ku*vin sin Alfons Ori“ još pre nekoliko godina. Ori je veliko go*no, jedno od najvećih tamo u Hagu. Uvek se primitivno ponaša i zbog njega sam bio spreman da do smrti štrajkujem glađu samo da ga promene. Razne svinjarije mi je pravio - kaže Šešelj, koji je u Hagu optužen za ratne zločine.

Komentari (3)

bosa

11.02.2016 17:42

HAG NIJE SUD, NEGO EGZEKUTORI SRBA.

Dragomir

12.02.2016 09:24

Где то пише ,,да је понизио Србију,,?Бато,када ти ХАГ нареди има да испуњаваш и више него што траже?Да се опаметиш геџо србине за навек!Које Хаг траже?Босанске србе!Што тиме није оптерећена Република Српска?ЈА ОДАВНО УПОЗОРАВАМ ЗА СТРАХОВИТУ АНОМАЛИЈУ ДА ЛОБИ БОСАНСКИХ СРБА У СРБИЈИ СМАТРА ДА СМО МИ ЈЕДНА ДРЖАВА?Да су преузели у Србији све работе на своја леђа без питања народа Србије.Свет мора да зна да смо страховито погођени работама босанских срба ЦЕО ВЕК! Милиони евра одоше нам преко Дрне?

Rade

12.02.2016 13:57

Sudovi se moraju postovati ,radi se o medjunarodnom sudu,za koga su doticni propagirali svasta i trovali neuk narod i velicali kojekakve zlocince.Radi posteno i nema problema,Tvrdili ste svasta za ovu medjunarodnu instituciju i idite tamo i sad dokazujte da je tako a ne da se krijete iza naroda , da narod ispasta zbog vasih zlodela.sram vas bilo.