Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima
Grad Subotica
Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima

Grad Subotica

Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima, Foto: Grad Subotica

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Stevan Bakić predstavio je javnosti Paket mera pomoći subotičkim privrednicima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost i druge delatnosti kojima je Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Naredbom o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije u određenom vremenskom trajanju zabranjivan rad, odnosno ograničavano radno vreme. Konferenciji su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnica gradonačelnika Zagorka Panić i načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

Gradonačelnik Bakić predočio je medijima da su ove mere rezultat nekoliko razgovora sa predstavnicima subotičkih ugostitelja ali da one obuhvataju i ostale delatnosti koje su pogođene zabranama i ograničenjima rada na osnovu mera sprečavanja i suzbijanja zaraze. On je naglasio da je Grad Subotica posvećen olakšavanju poslovanja u pandemijskim uslovima i da je prioritet očuvanje svih radnih mesta u ugostiteljskom i drugim sektorima, što je lokalna samouprava postavila i kao svojevrstan uslov za podršku poslodavcima tokom razgovora koji su vođeni.

Još pre prvih konsultacija sa ugostiteljima doneta je posebna mera umanjenja iznosa zakupnine za gradske poslovne prostore od 50% za mesec mart, koja je usvojena na prošlom Gradskom veću i koja je usmerena na zakupce kojima je, zbog mera kriznog štaba, u bilo kom trenutku zabranjen rad tokom tog meseca.

Upravo ta mera umanjenja zakupnine od 50% biće, kroz novi paket, nastavljena i u aprilu, maju i junu mesecu, za isti krug zakupaca koji je definisan u martu, bez obzira da li će u posmatranom periodu dolaziti do zabrane, ograničenja ili rada u posebnom režimu.

Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima

Grad Subotica

Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima, Foto: Grad Subotica

Nova mera u aktuelnom paketu podrške je i oslobađanje od plaćanja 100% naknade za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne svrhe – letnje bašte i terase za period april, maj 2021. godine, a za period jun, jul, avgust 2021. godine oslobađanje 50% ove naknade. Takođe je predviđeno i umanjenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru od 50% za period april, maj, jun tekuće godine.

Navedene olakšice bi obuhvatile sve ugostitelje sa teritorije Grada, uključujući i teritoriju naseljenog mesta Palić, na kojem upravljanje prostorima na javnoj površini obavlja preduzeće „Park Palić“ DOO. – zaključio je gradonačelnik, dodavši da će ove mere okvirno umanjiti budžet Grada za oko deset miliona dinara ali da je to opravdano u cilju da ne bude otkazan ni jedan ugovor o radu u ugroženim delatnostima. O tome je, kako je naveo, postignut pun konsenzus u okviru gradske vlasti.

Gradonačelnik je obavestio medije da je jedan manji deo poslovnih prostora koje koriste subotički ugostitelji, po zakonu u javnoj svojini Republike Srbije, te da će se Grad obratiti Republičkoj direkciji za imovinu sa molbom da se i tim zakupcima odobre istovetne mere podrške.

On je završio obraćanje istakavši da smatra kako je Grad Subotica među retkim lokalnim samoupravama koja u ovom trenutku čini ono najviše moguće da pruži podršku ugostiteljima i drugim uslužnim delatnostima i podeli sa njima teret teških okolnosti poslovanja. Nakon isteka perioda za koji je donet paket mera, ponovo će se sagledati situacija i obaviti sastanci sa predstavnicima ugostitelja, radi razmatranja potrebe za novim intervencijama sa strane Grada.

Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima

Grad Subotica

Stevan Bakić predstavio paket pomoći ugostiteljima, Foto: Grad Subotica

Na kraju konferencije gradonačelnik Bakić je još jednom pozvao Subotičane, naročito zaposlene u velikim stranim kompanijama, kao i domaćim proizvodnim kapacitetima, da se vakcinišu i time urade najbolju stvar za svoje zdravlje ali i učine jedan čin patriotizma, jer je dobio informacije da poslovanje u tim važnim subotičkim privrednim kapacitetima trpi zbog povećanog broja zaraženih.