Aleksandar Vučić sa građanima
Tanjug/ Rade Prelić
Aleksandar Vučić sa građanima

Tanjug/ Rade Prelić

Aleksandar Vučić sa građanima, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Pročitajte još:

Vučić je rekao u ponedeljak, nakon sednice Predsedništva SNS, da je zamolio guvernerku Jorgovanku Tabaković i premijerku Anu Brnabić da još jednom se razmotre mogućnosti da se građanima, koji su se, na pritisak bivše vlasti, zaduživali u švajcarcima.

Jednostavno, višestruko uvećane rate više nisu u mogućnosti da otplaćuju. Kad su ova zaduženja počela, franak je vredeo oko 50 dinara, danas je preko 105 dinara.

U praksi to izgleda ovako - onaj čija je rata kredita pre 10 godina iznosila oko 20 hiljada dinara, sada svakog meseca mora da izdvoji više od 40 hiljada dinara, ali pri tome nema utisak da smanjuje dug prema banci. Zbog činjenice da se ovde svaka vrednost od visine plate do cene robe meri evrom, onaj ko je podigao kredit u “švajcarcima” posle decenije otplate konstatuje da mu je glavnica, kad je pretvori u evro, skoro ista kao u vreme kad je plaćao prvu ratu.

Švajcarski franci

Shutterstock

Švajcarski franci, Foto: Shutterstock

Učesnici protesta kažu da ih niko nije upozoravao na mogućnost ovakvog ishoda, naprotiv.

Kada se postavi pitanje o problemima ovih građana, oni koje ovaj problem ne dotiče uglavnom konstatuju - kockali su se i ko im je sad kriv. Da li je to baš tako?

Preporučujemo još:

Promoteri paklenih kredita – danas nude pomoć dužnicima?!

Naime, odluka Ministarstva finansija, na čijem je čelu do 2004. godine bio Božidar Đelić, a onda do 2007. Mlađan Dinkić, da predloži Vladi da subvencionisanje stambenih kredita proširi i na indeksirane u švajcarskim francima, zatekla je i bankare i ekonomske stručnjake.

I oni koji su krajem 2005, a naročito u prvoj polovini 2006. godine počeli da indeksiraju kredite u švajcarcima, ostali su zatečeni odlukom države da podstiče ovakve, po stručnoj proceni, dosta rizične zajmove.

Radovan Jelašić

Alo/ Masanori Jošida

Radovan Jelašić, Foto: Alo/ Masanori Jošida

Takođe, Narodna banka Srbije, na čijem je čelu bio guverner Radovan Jelašić, nije ove kredite u vreme kad su se pojavili označila kao rizične. Prema procenama, najveći broj od oko 18 hiljada onih koji su poverovali da stručnjaci zaduženi za finansije u ovoj zemlji znaju bolje od njih, podigli su kredite da bi rešili stambeno pitanje.

Vuk Jeremić, Dragan Đilas

Alo!/Marko Marković

Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Foto: Alo!/Marko Marković

Vlast ćutala, sad podržavaju proteste za koje su sami krivi

U to vreme Dragan Đilas, jedan od lidera današnje opozicije, u vreme kada su se ovi krediti delili, bio je u fotelji direktora kancelarije predsednika Srbije Borisa Tadića, a onda i gradonačelnik, dok je Vuk Jeremić bio ministar spoljnih poslova. Tada se niko od njih nije umešao i progovorio protiv ovih rizičnih kredita, uprkos stručnoj javnosti, koja je javno upozoravala građane da je ovo katastrofalna odluka tadašnje vlasti.

Oni su sada podržali proteste Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima, iako su za vreme svoje vladavine iste te kredite lično promovisali.

Komentari (2)

gojko

28.03.2019 12:50

Ima nesto sto ne mogu razumjeti, nisam ni u kakvoj stranci, niti sam aktivan po tom pitanju, neko ko nema vezu sa dodjelom tog kredita, i zeli da pomogne tim duznicima, a ono pljuvacina i veoma ruzni i ,,mudri ,, komentari da nije normalno, to ne mogu razumjeti, sta bih taj covjek trebao uraditi da bih pojedinoj bagri valjao.

robert

28.03.2019 16:13

hteli ste da uštedite....