Ohrid Ohridsko jezero
Shutterstock
Ohrid Ohridsko jezero

Shutterstock

Ohrid Ohridsko jezero, Foto: Shutterstock

 * Glavna turistička destinacija u Severnoj Makedoniji, Ohrid, danas je pod "opsadom"

* Očekuje se dolazak predsednika i premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, kao i njihovog domaćina, premijera Zorana Zaeva

* U svim ulicama grada postavljeni su policajci, a u vreme dolaska visokih zvanica grad je nadletao i helikopter

Glavna turistička destinacija u Severnoj Makedoniji, Ohrid, danas je pod "opsadom" zbog dolaska predsednika i premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, kao i njihovog domaćina, premijera Zorana Zaeva, koji će u ovom gradu nastaviti razgovore o inicijativi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora, bez barijera za kapital, robu, uslugu i ljude.

U svim ulicama grada na jezeru, poznatom i izvan granica Zapadnog Balkana, o čemu svedoči veliki broj turista iz raznih delova Evrope i tokom ovih jesenjih dana, postavljeni su policajci, a u vreme dolaska visokih zvanica grad je nadletao i helikopter.

Duž puta iz Skopja ka Ohridu, posebno od ohridskog aerodroma ka hotelu u kojem će se sastanci održati, nalaze se policajci u uniformi, koji obezbeđuju prolazak delegacija.

Dok se sve sprema za sastanak, koji treba da poboljša ekonomije tri zemlje, građani Ohrida imaju velika očekivanja od inicijative, koja je potekla od predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Jedna srednovečna Makedonka je za Tanjug kazala da će sastanak sigurno doneti nešto pozitivno za sve tri države.

Ona je ocenila da inicijativa za uklanjanje barijera između tri države zasigurno donosi korist, te izrazila nadu u bolju saradnju balkanskih zemalja.

Takođe i mladi Makedonci, kako albanskog, tako I makedonskog porekla, očekuju znatna poboljšanja u budućnosti.

"Siguran sam da će ova incijiativa doprineti poboljšanju situacije za nas mlade. Idemo ka budućnosti i nadamo se boljitku za nas mlade", kazao je jedan državljanin Severne Makedonije albanskog porekla i dodao da se nada da će inicijativa biti uspešno pretočena u delo.

Jedan stariji Makedonac, koji pamti doba "velike" Jugoslavije, ističe da, pošto se EU okrenula sebi, sada i zemlje regiona moraju da se okrenu sebi I gledaju na svoj napredak I razvoj.

"Vreme je pokazalo da često samo čekamo da nam neko drugi, tako na primer EU, postavi zadatke, pa da napredujemo. Vreme je da se okrenemo sebi i razmišljamo sami o našem razvoju", kazao je on.

Predsednik Vučić doputovaće danas posle podne u Ohrid, gde će učestvovati na sastanku lidera Zapadnog Balkana.

Kako je najavljeno danas posle podne predviđen je trilateralni sastanak predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije.

Oni će se sastati ponovo sutra, pre nego što će razgovarati s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija, nakon čega je predviđeno obraćanje medijima.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"