Miloš Vučević i Darija Kisić Tepavčević
Grad Novi Sad
Miloš Vučević i Darija Kisić Tepavčević

Grad Novi Sad

Miloš Vučević i Darija Kisić Tepavčević, Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik se zahvalio resornom ministarstvu na podršci koju pruža radu Gerontološkog centra i čestitao zaposlenima u toj ustanovi na zlatnoj medalji za zasluge koju su dobili od predsednika Republike Srbije.

- Grad je investirao preko 90 miliona dinara u poslednje četiri godine u Gerontološki centar, a za 2021. u budžetu je za Centar planirano 110 miliona dinara kako bi stariji sugrađani dobili najbolju socijalnu zaštitu. Prodrška se ogleda u finansiranju brojnih programa i rada Klubova penzionera kojih ima 19 u Novom Sadu, s tim da se radi i na izgradnji novih objekata. Čestitam svim zaposlenima na požrtvovanosti u delatnosti socijalne i zdravstvene brige za starije. Ponosni smo na penzionere koji su pokazali da su najdisciplinovaniji deo stanovništva kada je reč o pridržavanju preventivnih mera u borbi protiv zaraze virusom Korona. Juče je bio najgori dan, u Novom Sadu je registrovano preko 300 inficiranih. Kontrolišemo sprovođenje propisanih mera, ali poenta nije u kažnjavanju, već u tome da razumemo da samo od nas zavisi kako će se dalje razvijati situacija – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Ministarka Kisić Tepavčević ocenila je da su Gerontološki centri uvek važni za državu, a posebno sada kada je društvo suočeno sa ozbiljnom epidemijom.

- Sve naše aktivnosti stavljamo u službu suzbijanja daljeg širenja virusa. Znamo da osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici imaju veću šansu da kod njih bolest izazove komplikacije. Iskustva zdravstveno razvijenih zemalja su pokazala da propusti u zaštiti Gerontoloških cenatra dovode do narušavanja celokupnih zdravstvenih sistema. Rad u Centrima je težak i treba da podržimo zaposlene, jer rade za dobro svih nas, brinući o našim najstarijim sugrađanima. Ministarstvo predstavlja stratešku i organizacionu pozadinu za rad ustanova socijalne zaštite. Tokom 2020. godine Gerontološkom centru u Novom Sadu je raspodeljeno oko 80 miliona dinara, a novac je uložen u namenska adaptiranja, medicinsku opremu i sve drugo što je bilo potrebno.

Miloš Vučević

Grad Novi Sad

Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

Nakon osam meseci epidemije, država se uspešno bori sa virusom zahvaljujući zdravstvenim i socijalnim radnicima, i čast mi je što sam upoznala kolege koje su dobile nagradu predsednika Republike. Epidemiološka situacija je nestabilna u celom svetu. U 62 ustanove u sistemu socijalne zaštite kod nas registrovan je virus kod bar jednog korisnika ili zaposlenog, međutim reč je o sporadičnim slučajevima. Na vreme se reagovalo i sprečeno je širenje. To je suština u suočavanju sa epidemijom, a najvažnije je poštovanje propisanih preventivnih mera Kriznog štaba – istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Direktorka Gerontološkog centra ''Novi Sad'' Slavica Škrbić zahvalila se Ministarstvu i Gradu na podršci zbog koje su sačuvani korisnici i zaposleni u ustanovi. Ona je navela da je kapacitet Doma Futog 268 mesta, a da će, zahvaljujući renoviranju objekata, koje je realizovano uz pomoć Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, Dom biti prilagođen standardima neophodnim u procesu relicenciranja.

Pročitajte: