MINISTAR FINANSIJA RAZBUCAO ĐILASA "Gospodin Đilas je zadužio sopstvenu stranku kao poslednji lihvar, nastavite da se bavite vezivanjem kesa venčanim kumovima"

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, tokom rasprave o budžetu u Narodnoj skupštini, odgovorio je na pismo koje je, kako navodi dobio od lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa u kojem se kritikuje ekonomska politika države.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: printscreen

* U Skupštini Srbije se raspravljalo o budžetu

* Ministar Mali odgovario na pismo koje je dobio od Dragana Đilasa

Pročitajte još

* Mali je ponovio da su "Đilasove firme dok je bio u vlasti, zaradile 619 miliona evra, a samo dobit bila je 105 miliona evra. Ostavio je u Beogradu dugove od 1,2 milijarde evra, a zadužio je i sopstvenu stranku." 

 

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je, odgovarajući na pismo koje mu je uputio Dragan Ðilas, da predsednik Stranke slobode i pravde iznosi neistine o javnom dugu i ekonomiji Srbije, ocenivši da se on ne razume u javne finansije i da je, kako je rekao, neznalica.

- Dobio sam jedno pismo od Dragana Ðilasa u kome objašnjava i kritikuje ekonomsku politiku Vlade Srbije. Da vas još jednom podsetim ko je Dragan Ðilas i o kakvoj se neznalici radi kad su postulati ekonomske politike u pitanju - rekao je Mali.

On je podsetio da su Ðilasove firme u periodu dok je bio na vlasti zaradile i prihodovale 619 miliona evra, a da je samo neto dobit u njima bila 105 miliona evra, kao i da je ostavio dug gradu Beogradu od 1,2 milijarde evra.

POVEZANE TEME: BOMBA IZ MINISTARSTVA FINANSIJA! Minimalac raste za 3.000 dinara, a stižu i veće penzije! Sve počinje 1. januara!

Kako je rekao, dug Beograda je rastao istovremeno sa rastom profita u njegovim firmama.

- Ðilas je zadužio i sopstvenu stranku, otkupio dug DS-a od 49 miliona dinara za 38 miliona dinara, a onda uz kamatu od 18 odsto, kao poslednji lihvar je zadužio i doveo u situaciju u kojoj se i danas nalazi - rekao je Mali. 

Dragan Đilas
Dragan Đilas, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Naveo je i da je Ðilasov saradnik, predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać, po svedočenju (Lazara Lešnjaka), stavljao kesu na glavu svom venčanom kumu i to zbog para.

- Govorim o kesama koji vaši najbliži saradnici stavljaju venčanim kumovima kada se posvađaju oko mita i korupcije i nelegalne gradnje na Starom gradu. Onih koji su ukrali od prodavaca kokica, od poštenih ljudi u ovoj opštini - rekao je Mali.

Mali je potom odgovarao na sve tvrdnje koje je u pismu naveo Ðilas,a koje se tiču ekonomskih pokazatelja.

Ðilas je rekao da se Srbija zadužila za dodatnih milijardu evra i dodao da je to pronašao na sajtu Ministarstva finansija, rekao je Mali i demantovao:

- Gospodine Ðilas, dodatnih milijardu evra je obveznica koju smo reemitovali kako bismo vratili vaše stare skupe dugove iz 2011.godine, čime ni na koji način nismo podigli nivo javnog duga. Vaša kamata je na dugove bila 7,25 odsto, a naša je 1,6 odsto i tako smo uštedeli 4,4 milijarde dinara - rekao je Mali.

Mali: Ostvarili smo milionske uštede iz obveznica sa nižom kamatnom stopom!

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su ostvarene milionske uštede od prodaje preostalog dela ranije emitovanih obveznica na Londonskoj berzi, te da će se uz pomoć ovakvih akcija na međunarodnom finansijskom tržištu skuplji krediti zameniti jeftinijim. On je oceno da je to odraz odgovornosti Vlade prema građanima Srbije.

Kada je reč o javnom dugu, Mali je izneo podatke kako se on kretao u prethodnih 10 godina.

Naveo je da je javni dug 2008 godine porastao sa 8,7 milijardi na 17,7 milijardi dinara, a na kraju 2018. godine javni dug je bio 23 milijarde.

Mali je, međutim, istakao da to nije povećanje zaduženosti, jer je smanjeno učešće javnog duga u BDP-u na 51,3 odsto.

Prema njegovim rečima, deficit u budžetu je 2008.godine bio minus 2,5 odsto, 2009. godine minus 4,2 odsto, 2010. godine minus 4,3 odsto, 2011. godine minus 4,5 odsto, a 2012.godine minus 6,4 odsto.

- Javni dug je godinama nakon toga pokrivao vaše deficite - rekao je Mali i ukazao da je taj dug 2014.godine kroz učešće u BDP-u bio 70 odsto, te da je posle toga počeo da pada i danas je došao do 51,3 odsto.

Kako je dodao, u apsolutnom iznosu od kraja 2015. godine javni dug Srbije je bio 24,8 miliajardi evra, 2016. godine 24,8 milijardi evra, 2017. godine 23,2 milijarde evra, a 2018.godine 23 milijarde evra.

NE PROPUSTITE: POBEDA SRBIJE NA FINANSIJSKOJ UTAKMICI! Ministar Mali saopštio odlične vesti!

Mali je komentarisao i Ðilasove tvrdnje da će se Srbija zadužiti za 8,6 milijardi evra, kako je to navodno predviđeno Predlogom budžeta za 2020. godinu, navevši da je reč o članu 3 zakona o budžetu koji daje mogućnost za to, ali da to ne znači da će se država i zadužiti.

Skupština
Skupština, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Ministar finansija je rekao da o dobrim ekonomski pokazateljima ne govori “Siniša Mali već kreditne rejting agencije”.

- Gospodine Ðilas, da ne ponavljam vaše profite, da ne ponavljam način na koji ste zadužili DS i uništili, da ne govorim o kesama koje vaši saradnici stavljaju na glavu venčanim kumovima... Javni dug naše zemlje je pod kontrolom, zaustavili smo negativnu zlu spiralu povećanja javnog duga koje ste vi započeli 2008, javne finansije su na stabilnim osnovama - rekao je Mali.

On je poručio Ðilasu da nastavi da mu piše pisma na koja, kako kaže, voli da odgovara i da slobodno može da nastavi da se bavi kampanjom mržnje protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svega dobrog po građane Srbije.

 

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Dobrila
  21/11/2019 - 11:39
  Samo neka Đilas ne govori o ekonomskoj situaciji u Srbiji. On se jedino razume u sopstvene finansije.
 • Korisnik: Nikodije
  20/11/2019 - 19:09
  Neko ko je ostavio samo dugove, nema prava da komentarise nista!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi