Gordana Čomić
Tanjug/Rade Prelić
Gordana Čomić

Tanjug/Rade Prelić

Gordana Čomić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Čomić je obrazložila svoje predloge zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, koji predviđaju da žene na izbornim listama, i republičkim i lokalnim, čine najmanje 40 odsto.

Ona je rekla da je između politike Demokratske stranke da bude više žena u politici i odluke stranke da se bojkotuje rad parlamenta, ona svoj izbor napravila.

- Ja sam odlučila kako sam odlučila i opet bih tako. A vas molim da podsetite svoje predsednike da mogu i oni da odluče i da zaista u subotu (kad se bude glasalo o predloženom zakonu) bude praznik demokratije i dan radosti za žene Srbije - rekla je Čomić.

Govoreći o predlozima zakona navela je da nema razvoja Srbije ako stav, argument i mišljenje o tome kako Srbija treba da izgleda ne bude izrečen i ženskim glasom.

- Za to su nam potrebni muškarci kao većina. Nema odluke a da nisu muškarci rekli, ovo nije loše, hajde da to prihvatimo - rekla je Čomić.

SNS će privatiti predlog

Poslanička grupa SNS u parlamentu podržaće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je predložila poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić, a koje predviđaju da na republičkim i lokalnim izbornim listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata.

To je danas rekao predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da to pokazuje da Srbija u demokratskom smislu ide napred.

- Bićemo jedan od pet parlamenata u celoj Evropi po broju žena koje ćemo imati - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Vučić veruje da će to doprineti dodatnoj stabilizaciji političkih prilika u Srbiji jer su žene, kaže, mirnije, staloženije i brinu više o budućnosti nego prošlosti.

- To će doprineti i kvalitetu našeg životnog standarda i rada u svim demokratskim institucijama u budućnosti - rekao je Vučić.

U Skupstini Srbije u toku je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje predviđaju smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksnadar Martinović je rekao ranije danas da naprednjaci žele da vrate politiku u institucije i poručio da će prolećni izbori biti legitimni i čisti, te da nikada izborni uslovi nisu bili demokratskiji.

Bojkotuju rad i uzimaju plate

Za razliku od Gordane Čomić, poslanici iz Saveza za Srbiju, predvođeni Boškom Obradovićem i dalje bojkotuju rad parlamenta, ali ne i skupštinsku blagajnu gde uredno primaju velike poslaničke plate.

Podsetimo, Valentina Reković iz Pokreta "1 od 5 miliona" u televizijskoj emisiji jednostavnom računicom pojasnila je kako je Boško Obradović zaradio od bojkota izbora!

- Kakav crni bojkot parlamenta, kad je Boško uzeo 12.000 evra tokom protesta?! - rekla je Valentina Reković.