Ratko Mladić
Tanjug/AP
Ratko Mladić

Tanjug/AP

Ratko Mladić, Foto: AP

Pročitajte još:

 

Vlada Srbije krajem nedelje dala je garancije da će obezbeđivati Mladića na svojoj teritoriji i vratiti ga nazad u pritvor, a to isto je uradila i Vlada Republike Srpske.

Samo ga Bog drži u životu

Darko Mladić nedavno je ispričao da je zdravstveno stanje njegovog oca sve gore. - Veoma je bolestan, njega samo dragi Bog drži u životu. Dobili smo najnovije snimke njegove glave na jedvite jade. Vidi se tamo novo pogoršanje, novi mali moždani udari, dok se stara oštećenja proširuju... On se nikada ne žali, drži se junački, ali ne može sakriti da se zamara i da mu nije dobro. Mi moramo da ga izvučemo da se leči, to lečenje njemu bukvalno može spasti život. Pitanje je koliko će još izdržati. Veliki je rizik da ne izdrži do kraja, a najvažnije je da ga spasemo do izricanja drugostepene presude - rekao je Darko Mladić.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, za „Alo!“ kaže da se najiskrenije nada da će ovaj zahtev Hag prihvatiti i dozvoliti njegovom ocu, čije je zdravstveno stanje veoma ozbiljno, da olakša dušu tako što će obići ta tri groba. Navodi i da veruje da je i sudskom veću Haga valjda sada jasno da nikakav rizik od bekstva ne postoji, budući da Mladić čak ne može samostalno ni da se kreće...

- Nedavno mu je preminuo bratanac Sreto i to ga je mnogo pogodilo. Kada mu je majka umrla, nije joj bio na sahrani. Nikada nije ni obišao njen grob, a znate koliko je to teško. O ćerci Ani ne treba ništa ni da pričam koliko pati što ne može bar grob da joj obiđe. Zaista se nadamo da će i ovde, kao i u drugim slučajevima, ista pravila da se primene, budući da je dosta ljudi iz Haga za slične povode bilo puštano na privremenu slobodu, a pritom su to četiri dana, ne 44. To bi trebalo da važi i za Ratka i on sam iskreno veruje da će taj zahtev biti usvojen - kaže Darko pa nastavlja:

- Nadu nam dodatno daje to što je došlo do promene sudskog veća. Iz Haga ga nisu pustili da se leči u Srbiji, bar nek mu ovo dozvole. Kada smo podnosili taj zahtev za lečenje, sudija Meron je rekao da postoji opasnost od bega, a on čovek ne može ni da se kreće kako treba, a kamoli da beži... Koja je to ironija. Svi formalni uslovi su ispunjeni i sada nam ostaje samo da čekamo - priča Darko.

Komentarišući zahtev koji će biti poslat, advokat Svetozar Vujačić ističe da je gotovo siguran da će Hag odbiti da ispuni Mladićevu molbu.

 

- Napravljen je humani državni gest Vlade time što su date te garancije, ali, nažalost, imajući u vidu da je ovaj Mehanizam u Hagu nastavio da radi onako kako je radio Haški sud, od njih se ništa dobro i plemenito ne može očekivati za nekog Srbina. Ubeđen sam da će taj zahtev biti odbijen, pa hiljadu puta dosad je dokazano da je to antisrpski sud. Zna se ko ga je osnovao i ko ga finansira. Oni su čekali da mnogi Srbi umru u Hagu i namerno ih nisu puštali na lečenje. Lično sam se u sve uverio, naročito dok sam bio advokat Radovana Karadžića. A stvarno bi bilo ljudski da ga puste i zbog njegovih godina i zbog zdravstvenog stanja. I pre nego što su ga odveli u Hag, u ranim jutarnjim časovima dozvoljeno mu je da na minut poseti grob svoje ćerke Ane, jer svi znaju koliko je ona za njega bila važna - završava Vujačić. 

Komentari (1)

besna glista

08.12.2018 23:21

Iskreno se nadam da Hag nece pasti bas toliko nisko da ispunjava njegove muzicke zelje.