Skupština Srbije Parlament
Vesna Lalić
Skupština Srbije Parlament
Skupština Srbije, Foto: Vesna Lalić

Lazarević je juče pušten na slobodu iz zatvora Haškog tribunala, gde je izdržao dve trećine kazne, a po dolasku na niški aerodrom rekao je da je osuđen bez dokaza i da je preživeo "haško gubilište".

U Srbiju je došao u pratnji ministara pravde i odbrane, Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, a na aerodromu su ga sačekali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici grada, crkve, kao i brojni građani.

Šef poslanika SNS Zoran Babić kaže da je Lazarević svoj dug odužio, da je častan oficir i da ne razume zbog čega nekom na političkoj sceni Srbije smeta takav doček. Upitao je kako to da nikome nije zasmetao doček koji je priređen u Hrvatskoj kada je general Ante Gotovina pušten na slobodu.

"Lazarević je odužio svoj dug, sada je slobodan čovek i ne razumem zašto bi trebalo okretati glavu od njega", rekao je Babić.

Prethodno je poslanica DS Gordana Čomić rekla da neko ko je bio pravosudno osuđen za ratni zločin i ko je zbog toga proveo u zatvoru ne bi trebalo da bude istican kao uzor.

"Ako ministar pravde smatra da je uzor neko ko je osuđen zbog ratnog zločina onda ministar pravde ima problem sa tim šta je pravda i šta su uzori", rekla je Čomić, dodajući da to nisu dobre poruke.

Navela je da Lazarević ni na koji način nije različit od bilo kog građanina Srbije, te da nema više prava od drugih samo zato što to bira ministar pravde.

Kritikama načina na koji je Lazarević dočekan pridružio se i Fond za humanitarno pravo, koji je u saopštenju istakao da su se "odavanjem državnih počasti osuđeniku za najteže zločine prema domaćem i međunarodnom pravu institucije Srbije narugale albanskim žrtvama zločina počinjenih od strane vojske i policije na Kosovu".

Takođe, kako ocenjuje FHP, institucije Srbije su "demonstrirale jasnu privrženost anticivilizacijskim vrednostima režima Slobodana Miloševića".

Komentari (1)

CVETKO prvi

04.12.2015 20:15

ALO , aman ... objavite barem :Srećan ti povratak , JUNAČE ! Ono , što ranije pisah - ne morate objhaviti. Sreća te nema cenzure ! Inače bi objavili - da ima ...........