Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Evo, Francuska je ovde - rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:

- Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek - rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

Pročitajte još:

To obraćanje Makrona, u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pred spomenikom zahvalnosti njegovoj zemlji simbolično je potvrdio ranije izrečene političke poruke o povratku Francuske u Srbiju.

Bilo je izuzetno svečano i emotivno večeras na Kalemegdanu. Takva atmosfera ponela je i Makrona, koji joj je i sam doprineo, obraćajući se na srpskom jeziku rečima koje su "gađale pravo u srce".

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Predsedništvo

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo

Posle pripremljenog govora, on je nastavio, nadahnuto i sa puno energije i emocija, da na poukama iz istorije, koje simbolizuje ovaj Spomenik, govori o budućnosti Srbije, i Francuske, ali i o mestu Srbije, uz Francusku i druge evropske nacije, u Evropi, u kojoj dele iste vrednosti na kojima grade trajni mir i budućnost.

On se zahvalio svima - predsedniku Srbije, članovima vlade, Beograđanima, Srbima i Francuzima, koji su se u tako velikom broju okupili, i, pozdravljan burnim apaluzom, rekao:

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron

Tanjug/Tanja Valić

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Hvala vam, predsedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše - Volimo Francusku, kao što je ona volela nas - važi i sto godina kasnije.

- U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voleli nju.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Printskrin

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Printskrin

- Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska nikad neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva, nepresušnu bol preživelih - poručio je Makron na srpskom.