Mustafa i Mogerini
Eutashana Batista
Mustafa i Mogerini

Eutashana Batista

Mustafa i Mogerini , Foto: Eutashana Batista

Ovo pismo Mogerinijeva je poslala 24. avgusta 2015, samo dan uoči sastanka u Briselu kojem su, pored nje, prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, koji su razgovarali upravo o osnivanju ZSO. Već sutradan, u Briselu je, uz posredovanje i prisustvo Mogerinijeve, potpisan Sporazum o opštim principima ZSO koji sadrži niz veoma značajnih pojedinosti o ovom organu, koji je za Srbe jedna od krucijalnih stvari za opstanak na KIM.

Pismo, koje nedvosmisleno pokazuje dvoličnost Federike Mogerini i EU, prekjuče je objavio predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, i rekao da je godinama čuvao ovu tajnu, ali da je sada primoran da je obelodani. U pismu je Mogerinijeva, iza leđa Srbije, napisala da ZSO neće imati apsolutno nikakva izvršna ovlašćenja.

Preporučujemo:

- U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršnu vlast. EU će, vršeći svoju ulogu posrednika dijaloga Prištine i Beograda, nastaviti da prati obe strane u poštovanju i sprovođenju Prvog sporazuma i svih drugih sporazuma postignutih u dijalogu - navodi se u pismu Federike Mogerini koje je Mustafa objavio jer je, naveo je, bio primoran da otkrije istinu.

- Želim da naglasim da ovo pismo nisam javno objavio u vreme kada su me za Sporazum o ZSO optuživali Samoopredeljenje i druge opozicione stranke, jer sam te optužbe smatrao neosnovanim i politički motivisanim protiv vlade koju sam vodio - rekao je Mustafa.

Pismo koje je Mogerini poslala Mustafi

Facebook

Pismo koje je Mogerini poslala Mustafi , Foto: Facebook

Pismo Federike Mogerini o tome da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja za Srbiju je nešto novo i to je urađeno iza leđa Beograda, smatra Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KIM.

On kaže da će, ako je pismo tačno, ispasti da smo prevareni ne samo od Albanaca, nego i od Evropske unije.

- To je nešto novo, to je jedan jednostrani potez koji je iza leđa Beograda - naveo je Drecun i dodao da bi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, trebalo da razjasni novonastalu situaciju.

- Mislim da bi Lajčak trebalo da razjasni tu situaciju, jer Mustafa kaže da ga je upoznao s tim. Ispašće da smo prevareni ne samo od Albanaca, nego i od EU, ako se ispostavi da je to pismo tačno - kazao je Drecun.

Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka, rekao je da veruje da će ZSO biti osnovana, ali se pribojava scenarija da ona neće imati nikakva ovlašćenja ni mogućnost da zaštiti prava Srba na KIM. Komentarišući pismo Federike Mogerini, Surlić kaže da je „to na tragu veoma pogrešne politike koja ZSO ne prikazuje kao institucionalni okvir koji osigurava zaštitu i prava Srba, nego kao nešto što je usmereno protiv kosovskih Albanaca“.

Petković: ZSO odmah, sa ovlašćenjima Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom da Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

- I sada je na testu ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Branka Met

17.10.2020 10:02

Da li je moguće da EU dozvoljava da njeni činovnici vode politiku? Ovo pismo je značajno jer pokazuje dvoličnost, pokvarenost, neprincipjelnost i nezrelost EU ne samo prema Srbiji nego i unutar sebe. Ko zna kakva sve pisma postoje. Možda postoje pisma kojima se drogiraju sva prava, ovlašćenja i postojanje EU.Videlo se kako Mogerinijeva vodi razgovore. Gde je sad međunarodna zajednica da brani vladavinu prava i osudi politički kriminal kojekakvih činovničića. Sramota!