CIA
AP
CIA

AP

CIA, Foto: AP

* CIA ima plan da Evropu podeli na tri dela

* Prema analizi američkih obaveštajaca, u prvom bloku našle bi se države zapadne Evrope, koje bi vodio dvojac Markon-Merkelova

* Drugu grupu činile bi države koje su u vreme posle Drugog svetskog rata činile Varšavski pakt, gde se kao lider već sada profilisao mađarski premijer Viktor Orban

Iz tog istočnog bloka bile bi izuzete Bugarska i Rumunija jer su one u trećem delu, poznatom kao balkanska unija, zajedno sa Srbijom.

Pored nas, u ovom takozvanom trećem pravoslavnom šeširu su još i Grčka, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija. U ovaj savez ušlo bi i Kosovo, koje je po Ustavu Srbije južna pokrajina u sastavu Srbije, što se poklapa sa planom CIA.

Pročitajte još:

 

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić ističe da je u konkretnoj analizi podele Evrope uočljivo da Amerikance nije briga u kom obliku Evropa, odnosno EU, postoji sve dok je Vašington u igri:

- Sve dok je Vašington uključen na tlu Evrope politički i vojno, njih ne zanima mnogo da li će ta Evropa biti podeljena na dva, tri ili četiri dela. Njihov glavni cilj je da svojim prisustvom ne dozvole da budu prisutne Rusija i Kina.

CIA

AP

CIA, Foto: AP

Za analitičara Branka Raduna ovde nema mnogo dileme.

https://www.alo.rs/vesti/politika/poglavar-srpske-crkve-se-ocajan-obratio-nasem-narodu-situacija-je-tragicna-do-apsurda/255300/vest

- Podela Evrope na tri dela neformalno već postoji, a najgore za sada prolaze ove iz "trećeg šešira", gde je i Srbija, za koje je pitanje kad će i da li će uopšte ikada da budu primljene u zapadni savez. Slabljenjem Evrope Vašington i London ostvaruju veći uticaj - ocenjuje Radun.

Tramp će nastaviti sa doziranim pritiskom na Evropsku uniju na razne načine, pa i okupljanjem američkih saveznika unutar EU, ali u tim pritiscima neće ići do kraja, što bi podrazumevalo neku vrstu rascepa Unije.

Sa aspekta Srbije, jačanje veza sa zemljama Višegradske grupe i pravoslavnom trojkom Rumunijom, Bugarskom i Grčkom (jer su sve zemlje članice NATO) najlogičniji je potez koji ona trenutno pravi, kao i poboljšanje odnosa sa SAD.

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan ističe da je moguće da CIA planira Evropu u tri dela, gde bi jedan deo označili kao pravoslavni, koji bi bio posebno tretiran i posebno nadgledan.

- Međutim, veliki deo planova CIA padne u vodu i nikada se ne ostvari. Postoji stara priča o tri dvorišta EU, koja je mnogo verovatnija i koja nije vezana za pravoslavlje nego čisto ekonomske razloge. Prvi i najpovlašćeniji deo bile bi zapadne države EU. Drugo dvorište bi činile istočne države EU, a treće dvorište balkanske države koje tek treba da budu primljene u Uniju sa Bugarskom i Rumunijom. Nešto po ugledu na stara bogatija seoska domaćinstva koja su redovno imala tri dvorišta, a dobro znamo šta se u kom dvorištu nalazilo. Srbiji se u toj varijanti, ako uopšte bude primljena, planira treće dvorište - smatra Karan.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata

 

Komentari (1)

Turska

01.10.2019 13:59

... i Turska bila bi Balkan - ne EU