Ivica Dačić
printscreen
Ivica Dačić

printscreen

Ivica Dačić, Foto: printscreen

 

Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju.

- U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas - rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Na pitanje da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsednički mandat, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije.

Vučić objasnio zašto je za našu zemlju to velika obaveza, pa najavio važan sastanak u subotu!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 13.08.2019. 09:02 Odluka uglednog britanskog časopisa "Fajnenšel tajms" (Financial Times) da Srbiju drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija je velika čast i ogromna obaveza, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

 

Ocenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

- Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini na šta Trampova administracija gleda kao na ''bal vampira'', kazao je šef srpske diplomatije i naglasio da Srbija treba to da iskoristi i da uči od drugih, pre svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD.

- U SAD se svi bore za nečije glasove. Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, šta mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije - rekao je Dačić.

Pročitajte još:

 

Upitan o prepirkama i razmeni teških reči između novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i budućeg američkog ambasadora koji je rekao da je "svestan malignog uticaja Rusije u Srbiji", ministar je rekao da je Srbija svesna koliko je teško rešavanje pitanja KiM, da ne želi nikog da iritira niti da se svađa ni sa Zapadom ni sa Istokom.

Ivica Dačić

printscreen

Ivica Dačić, Foto: printscreen

 

Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsetivši da je Beograd ponudio da se dođe do kompromisa o KiM.

- Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nisu hteli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča - kazao je Dačić.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

 

"Oni podržavaju našu želju da se dođe do kompromisa. To je ogromna razlika imajući u vidu da prethodne administarcije nisu želele ni da razgovaraju o tome i koje su govorile da je to pitanje završeno", naveo je on.

Povodom zahteva Kvinte da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da Priština povuče takse, Dačić kaže da je proces povlačenja priznanja nezaustavljiv i da Srbija neće od toga odustati.

Dodaje da Srbija prvi put "ima organizovanu priču po tom pitanju", da prijateljskim zemljama jasno stavlja do znanja "da nas pogađa pitanje Kosova".

Podseća da je priznanje do sada povuklo 14 zemalja, a da su dve zemlje - Egipat i Peru, zamrzle priznanje.

"To je osam odsto od ukupnog broja članica UN. Predsednik Rusije Vladimir PUtin se čudio kako smo u tome uspeli. U Prištini stalno govore da lažemo o povlačenju priznanja, pa ako lažemo kako to ođednom postaje problem", naveo je Dačić.

Kako kaže, pre početka dijaloga Beograda i Prištine 87 zemalja je priznalo Kosovo, a tokom dijaloga još 23 zemlje, jer su zapadne i islamske zemlje vodile jaku kampanju.

"Kad se vrati na 87 onda možemo da razmislimo da prestanomo sa kampanjom povlačenja priznanja, a ne verujem da ćermo ni tada", naveo je on.

Za saopštenje Kvinte smatra da je preozbiljno shvaćeno u Srbiji i da to nije bio sastanak i razgovori predstavnika zemalja članica na najvišem nivo.

Kaže da će se konsultovati sa predsednikom države da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj koji se održava na svakih šest meseci, jer je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini promenila ceo koncept, te će na sastanku biti i "zemlje partneri".

"Menja koncept na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju", zaključio je on.

Izbori

Da je Aleksandar Vučić nešto promenio u izbornim ulsovima, neko bi i mogao da kaže - da vidimo zašto ste to promenili, ali izborna regulativa je ostala iz vremena DS, konstatovao je danas ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić i dodao da je zapravo reč o tome da opozicija traži alibi za izborni neuspeh.

Dačić je ukazao da su parlamentarni izbori sledeće godine redovni, a da međunarodna zajednica ne poštuje niti priznaje politiku bojkta izbora.

- Da je Aleksandar Vučić nešto promenio u izbornim ulsovima, u smislu zakona, neko bi mogao da kaže - da vidimo zašto ste to promenili. Ali, ako je izborna regulativa ostala iz vremena DS, ne znam šta je ono što bi sada trebalo promeniti, a što oni nisu promeili kad su bili na vlasti - rekao je Dačić.

Svi DETALJI velike policijske akcije: OVAJ SRPSKI POLITIČAR je uhvaćen na jahti sa OZLOGLAŠENIM KRIMINALCEM!

AUTOR: Ekipa Alo! DATUM I VREME: 13.08.2019. 10:14 Ekskluzivno Foto: Alo!/Rajko Ristić * Sergej Trifunović, predsednik opozicionog PSG, upravljao plovilom bez potrebnih dozvola * Tokom glisiranja na beogradskim rekama ugrozio bezbednost ostalih učesnika rečnog saobraćaja * Tokom policijske akcije na beogradskim rekama, uhvaćen sa licem koje je osuđeno za ubistvo, a dovodi se u vezu sa još nekoliko teških kriminalnih dela Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović 11.

 

On se osvrnuo i na zahtev opozicije koji se odnosi na učešće državnih funkcionera u kampanji.

- Da li se sećamo da Boris Tadić nije izlazio iz štala, kao predsednik Srbije, u dnevnicima RTS. Ja sam mogao da dođem samo u vremensku prognozu. Toliko je bilo vesti o državnim funkcionerima, da su vesti bile prepune. I sada oni govore o tome da Vučić ne treba da učestvuje. To je toliko neprincipijelno - rekao je Dačić.

On je istakao da je reč o tome šta je procena opozicije - da li hoće da traže alibi, unapred za izborni neuspeh.

"Vučić je rekao pravu stvar, da će dati sve što traže. Jedino što ne može da im da je da dođu na vlast bez izbora. A, to je najveći problem - kako da osvoje dovoljan broj glasova", rekao je Dačić.

Kada je reč o medijima, što će biti tema naredne runde razgovora vlasti i opozicije, Dačić je rekao da se tu treba držati pravila koja postoje.

"Da sam ja na mestu ljudi koji se time bave, trebalo bi videti sve pravilnike, kako je to bilo u vreme izbora 2012. godine, poslednjih organizovanih u vreme DS. Uzmite sve to i - protiv čega se onda bune. To je suština", rekao je Dačić.