Aleksandar Vučić
Tanjug/Rade Prelić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije odvojeno će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, dogovoreno je juče na sastanku rukovodstva dve stranke.

- Poštujući i uvažavajući politički identitet SNS-a i SPS-a i imajući u vidu političku snagu i jedne i druge stranke, dogovoreno je da i SNS i SPS idu na predstojeće izbore odvojeno, odnosno svaka na svojoj listi, s tim što smo spremni da posle izbora razgovaramo o nastavku saradnje, upravo po ovim pitanjima o kojima smo i razgovarali, imajući u vidu analizu rezultata u prethodnom mandatu - obrazložio je dogovor potpredsednik SNS-a Miloš Vučević, uz napomenu da zajednički nastup nije isključen na pojedinim mestima na lokalu.

Ne treba zaboraviti da je šef SPS-a Ivica Dačić prethodnih meseci u više navrata predlagao lideru SNS-a Aleksandru Vučiću da na izbore izađu na zajedničkoj listi.

Ivica Dačić

Marko Marković

Ivica Dačić, Foto: Marko Marković

- Predsednik SNS-a i moj prijatelj Aleksandar Vučić i ja smo razgovarali već više nedelja oko ideje koju sam izneo, a to je da smo, ako postoje političke potrebe, spremni da imamo zajedničku listu kako bismo na taj način jedinstveno pristupili državnoj politici i objedinili odgovornosti za zajedničku državnu politiku - rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara, i dodao da je zajednička procena da, s obzirom na to ko sve učestvuje na izborima, nema potrebe da SNS i SPS budu na zajedničkoj listi.

- Svako će ići samostalno. SPS će nastupati zajedno sa JS, a SNS će imati svoju koaliciju, osim u nekim sredinama gde se proceni da je potrebno da idemo zajedno na lokalne izbore.

Potpredsednica SNS-a Marija Obradović navela je za naš list da ovaj odvojeni izlazak na izbore znači najiskreniji odnos prema biračima.

- Treba ponuditi pojedinačne, odvojene političke programe, listu kandidata i svojstvene kampanje. Što bude bogatija ponuda političkih programa, to će glasačima biti lakše da odaberu opciju koja upravo odslikava njihovu političku volju. Biće ovo naporna i teška kampanja, gde će sve ostale političke opcije napadati isključivo SNS i predsednika Vučića. No, nismo ni mi od juče - poručila je ona.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“, ocenio je za „Alo!“ da je ovakva odluka dve najveće političke stranke očekivana i logična.

- Iskreno, tako je i najpoštenije, jer postoje razlike u politici ove dve stranke, iako su u proteklom periodu delovale prilično homogeno - zaključio je on, a slično mišljenje imali su i naši drugi sagovornici.

Vučić s mladim liderima stranke o izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa mladim liderima stranke o predstojećim izborima i, kako je naveo na Instagram profilu „avucic“, o neophodnosti teškog rada u borbi za moderniju i uspešniju Srbiju.

- Ponosan sam na njihovu energiju i želju da uče - naveo je Vučić na Instagramu uz fotografije sa tog skupa.

- To je odlična odluka. SPS ima za cenzus, a zajednička lista odbila bi mnoge glasače koji bi glasali za SNS, a ne bi za SPS - smatra marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

- SNS je postupio veoma pametno. Ta stranka će sigurno imati podršku više od polovine glasača i potrebno je da, s obzirom na to da je stalno na meti napada, kada marginalne političke opcije osporavaju njen legitimitet, pokaže kolika je njena realna snaga. Takođe, odluka je dobra jer će partiji poput SPS-a uskratiti ucenjivački potencijal. Znamo već da su najnezgodnije stranke one od koji zavisi formiranje neke vlade - komentar je Jelene Vukoičić, politikologa.

Ponedeljak dan za odluke: Ko leti, a ko ostaje?

Vučević je najavio da će u ponedeljak biti održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora stranke, na kojima će se razgovarati o svim ovim temama i pripremama lista SNS-a za Skupštinu Srbije, za Pokrajinsku skupštinu, za lokalne samouprave.

- Videćete puno novih ljudi, sve ono što smo pričali, na čemu smo mnogo radili, čemu smo se posvetili, biće konkretizovano na listi kandidata i za narodne, pokrajinske poslanike, lokalne odbornike, mnogo mladih lica... Pre svega, jedan snažan talas mladih ljudi koji ulaze na političku scenu Srbije - rekao je Vučević.