Vakcina, korona
AP Photo/Alexander Zemlianićenko
Vakcina, korona

AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Vakcina, korona, Foto: AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Ona je za TV Pink rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

"Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor", rekla je Brnabić.

Da li planirate da primite vakcinu protiv korone?

 

Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu, opcija A koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabić.

Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu Sputnjik V.

"Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna", navela je Brnabić i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.

Predsednik Vučić rekao je ranije da je Srbija obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida-19.

Komentari (1)

dr Anja

16.11.2020 13:30

Pronađena vakcina za par meseci,a znamo da se to godinama ispituje i testira!!!Al, Srbija je naručila??!!