Milo Đukanović
Associated Press
Milo Đukanović

Associated Press

Milo Đukanović, Foto: Associated Press

Crna Gora je 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, iako nije bilo nikakve konkretne koristi od toga za njihovu državu. Iako se i posto stanovništva Crne Gore protivilo toj odluci, „veliki vladar " je doneo konačnu odluku.

Često je u medijima za protivnike njegove politike, kao i medije koji ga ne podržavaju, pričao da su instruisani iz Srbije.

Vrhunac svega je što je Đukanovićev režim često vršio pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu, u pokušaju da kao vrhovnu crkvenu instituciju postavi nekanonizovanu crnogorsku crkvu.

Poslednji u nizu pokušaja je i novi zakon o verskim zajednicama kojim je probano da svi hramovi sagrađeni pre 1918. godine pređu u vlasništvo države.

Inače, jedna od najskandaloznijih izjava koju je dao je bila i ona o Gavrilu Principu gde je rekao da je njegovo ubistvo Ferdinanda bilo terorističko delo.

Među prvima je potrčao da podrži ulazak Kosova u Interpol, ali izgleda da njegov glas nije bio tako cenjen i uticajan.

Setimo se samo kako je predsednik Crne Gore, pre samo godinu za podgoričku „Pobjedu“ rekao da „Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedesetih, nego prvenstveno zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori“.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić tada je izjavio da je lider vladajućeg DPS-a Milo Đukanović izjavom da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora potvrdio da su preci današnjih stanovnika Crne Gore bili Srbi, što znači da je on dobro upoznat sa činjenicom iz 1905. godine kada se 90 odsto stanovnika tadašnje Kneževine Crne Gore izjašnjavalo da su Srbi.

Pročitajte još:

- Đukanović je takođe napokon priznao da Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora, već konstitutivan narod, čiji su pripadnici i formirali Crnu Goru. Prvi vlastodržac iz porodice Petrović, vladika Danilo Petrović potpisivao se kao vojvodić srpske zemlje, naveo je Kostić tada u pisanoj izjavi za medije.

- Zbog svih ovih Đukanovićevih tvrdnji, osuđujem odnos crnogorskih državnih organa prema ličnim i kolektivnim pravima koje Ustavom i zakonima pripadaju građanima srpske zajednice u Crnoj Gori u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta, naveo je Kostić.

Komentari (5)

XXL

11.12.2018 14:23

Brate srbi i Srbija treba da odbace ime crnogorsko, a ne da se lepimo k'o gov... za cipelu ...

a bi da guslaju

12.12.2018 07:11

@XXL - kako to da turci priznaju Crnu Goru ali ne i njini vjekovni podanici

dule

11.12.2018 14:55

E MILO- VO MOJ ALA SI PRODANA DUŠA LJIGAVA!

zdenko

11.12.2018 15:22

I ko jos veruje u to?

Istina je

12.12.2018 03:04

Istina je ... ali sasvim drugačija, pre bi se moglo reći da su u osnovi svi Srbi Crnogorci, ali najtačnije je da je to u stvari jedan narod, puno seoba je bilo iz Duklje u Srbiju. Većina današnjih Srba koji žive u Srbiji poreklom su od Srba koji su živeli na prostorima današnje Crne Gore i Hercegovine.