Zoran Đinđić
Tanjug/Dragan Antonić
Zoran Đinđić

Tanjug/Dragan Antonić

Zoran Đinđić, Foto: Tanjug/Dragan Antonić

Prvi demokratski predsednik Vlade Srbije dr Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu i da nije izvršen mučki atentat na njega, danas bi napunio 68 godina.

Đinđić je bio jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je 1994. godine prvi uput izabran za predsednika te partije.

Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Za gradonačelnika Beograda izabran je februara 1997, a smenjen je septembra iste godine.

Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.

Preporučujemo:

Autor je knjiga: "Subjektivnost i nasilje", "Jesen dijalektike", "Jugoslavija kao nedovršena država". Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Theoria", glasila Filozofskog društva Srbije.

Dr Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Dok se kolona premijera Srbije kretala ka zgradi Vlade, pripadnici ozloglašenog Zemunskog klana, koji su osuđeni za ubistvo Đinđića, tada su već uveliko imali raspoređene ljude po Beogradu, koji su međusobno komunicirali praznim SMS porukama, kada bi kolona Điniđića prošla pored njih.

Premijer Srbije ubijen je na stepenicama kod ulaznih vrata zgrade Vlade, iz snajpera "Hekler and Koh G3", iz kojeg je pucao Zvezdan Jovanović sa udaljenosti od oko 130 metara i relativne visine od oko 16 metara.

Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

OVAKO JE TO BILO NEKAD...

Podesećamo vas kako je izgledao čuveni duel Đinđića i Vojislava Šešeljom iz 1998. godine. Reč je o antologijskom duelu koji je je održan u bioskopu "Reks" u Beogradu, a voditelj duela je bio tadašnji urednik "Radija B92” Aleksandar Tiomofejev.

Zoran Đinđić je bio u u čuvenom kvizu "Milioner" i to samo nekoliko meseci pre atentata, dok ga je sin bodrio iz publike.

Sve što je osvojio pokojni premijer je poklonio deci bez roditeljskog staranja na Kosovu i Metohiji, a reč je o sumi od 750.000 dinara.

POGLEDAJTE:

Ovako je izgledao njegov put u Vašington, a medijima se obratio na nemačkom jeziku. Nakon tog sastanka s američkim zvaničnicima prokomentarisao je: "Ja ovo neću preživeti".

Put u Vašington:

Dan kada je izabran za gradonačelnika Beograda:

Čuvena rasprava s Vukom Draškovićem iz 1996. godine:

Podsećamo vas i na neke od njegovih citata, koji nisu samo politički, već univerzalni, životni i iskazuju naš odnos prema porodici, poslu, društvu…

- Da smo, svako u svom okruženju, ispravljali ono što je pogrešno i pogrešne ljude zaustavljali na njihovom putu, da smo ih sprečavali da čine loše stvari, ne bi se te loše stvari dešavale.

- Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami.

- Moto koji me vuče napred je: nikada se ne predaj. Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, ne ono što će većina da podrži.

- Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, iako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena da se utroši na oštrenje testere, nego drva seći tupom.

- Nije uobičajeno da razvaljujete vrata pre nego što pokucate.

- Živeti po nebeskim pravilima možeš na nebu, ali na zemlji moraš da rešavaš konkretne stvari.

- Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti jer ste ga mudro predvideli.

- Mi smo veseo narod, koji istovremeno ceni pesimizam jer ga smatra otmenim i oslobađa od odgovornosti.

- Samo se budala sapliće na kamen iza sebe.

- Razumni ljudi veliki problem razlože na više malih, pa rešavaju jedan po jedan. Mi smo skloni da sve probleme skupimo u jedan, pa je on teško rešiv.

- Ako gledamo levo-desno dok vozimo bicikl, pašćemo, a ako samo okrećemo pedale i gledamo ispred sebe, stići ćemo tamo gde smo krenuli.

- Pre nego što baciš kamen na drugog, reci šta si uradio.

- Voleo bih da se u našoj zemlji 24 sata nešto dešava, da nema spavanja, da se stalno neke stvari rade.

- Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo izbacivati i ploviti u istom smeru.

- Nije stvar u tome da vi patite zajedno sa narodom. Onima koji pate neće biti bolje ako vi patite s njima, nego ako im pomognete.

Pročitajte još: